Tattoo-goeroe Henk Schiffmacher komt naar Deventer en wij geven 2 kaarten weg!

Door Sophie Wassink 7 februari 2018

Een man die leeft op één grote adrenalinekick, een bohemien met een grote muil, vol sterke maar ware verhalen. Tatoeëerder van popsterren, voetballers, BN’ers, Hells Angels, hoeren en zeelui. Schilder, fotograaf, ontwerper, wereldreiziger, paljas en genieter, met een hang naar rebellie. Schiffmacher vertelt in de Deventer Schouwburg over zijn avonturen. Dat belooft wat!

Hij is een van de bekendste tatoeeerders ter wereld en kijkt op vrijdagavond 23 februari in de kleine zaal van de Deventer Schouwburg terug op zijn veelbewogen leven. Zijn leven past niet in één boek of interview, misschien niet eens in een trilogie. En er valt nog altijd zóveel te ontdekken.

Blote billen

Hij stond al vaker op het podium om over zijn vak te spreken. Maar zichzelf, figuurlijk, blootgeven voor – hopelijk – volle theaterzalen is weer een nieuwe ervaring. “Er is een soort van script waarmee ik oefen maar het zal ongetwijfeld ook improviseren worden. Dat ligt aan de reacties van het publiek,” vertelt de tatoeagekoning. Zijn biografie ‘Schiffmacher’ staat bol van de verhalen over zijn voormalige cokeverslaving (‘Van het kapitaal dat ik door mijn neus joeg had ik heel paleis Soestdijk kunnen bekostigen’), vrouwenaffaires, successen, maar ook persoonlijke catastrofes.

Grote namen in zijn stoel

Hij versierde de huiden van ontelbare (pop)legendes als The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en natuurlijk onze eigen rock ’n roller Herman Brood. “Voor Herman maakte ik vooral kleine dingetjes. Daar hoefde hij niet lang stil bij te zitten. Speed houdt je niet rustig op je stoel, zoals een fijne sigaar.” Natuurlijk was er ook tegenslag. Zijn droom, een eigen Tattoo Museum in Amsterdam, ging ten onder aan ruzie en bureaucratie. “Maar ik vind nog altijd dat er zo’n museum moet komen.” Hij ging failliet, maar krabbelde even zo vrolijk weer op. “Geld heeft me nooit ene fuck geïnteresseerd. Het slijk der aarde moest rollen. Ik gaf het uit tot het op was en dan zag ik wel weer verder.”

Niet stuk te krijgen

Nee, stuk te krijgen is Schiffmacher niet. “Ik kom uit een familie van ijzervreters. Een van mijn voorvaderen diende in het leger van Napoleon en mijn eigen vader als marinier in het toenmalige Nederlands-Indië. Die vechtersmentaliteit zit misschien nog wel in mijn genen.” Over dat alles en meer gaat ‘Schiffmacher Vertelt’. Een theaterervaring die een inkijkje geeft in de wereld van de tatoeage en pendelt tussen geboortestad Harderwijk naar het hart van Borneo, van Amsterdam naar Mexico en naar het New York van Andy Warhol. Een levensreis om gehoord te worden.

Winnen

Nieuwsgierig geworden? Wij mogen twee kaartjes weggeven voor de theatershow van Henk op vrijdag 23 februari om 20.30 uur in de Deventer Schouwburg! Meedoen is super-makkelijk. Stuur een mailtje naar [email protected] onder vermelding van ‘Schiffmacher Vertelt’ en omschrijf in een zin waarom jij zo gek bent op Henk. Deelnemen kan tot vrijdag 16 februari.

Deventer Schouwburg theaters

Nu gesloten08:30 - 17:30

Leeuwenbrug 2, Deventer

Bekijk meer:theaters

adv.