Wie woont daar in huis Haegh Endt in Loosduinen? Wij belden aan

Gerda van Lee

Wie woont daar toch in dat prachtige huis aan de Loosduinse Hoofdstraat? In de tuin stonden altijd grote beelden en in december staat op het balkon een klassieke Sinterklaas. Altijd leuk om even langs te lopen. Wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en hebben aangebeld.

Gerda van der Lee woont samen met haar man in huis Haegh Endt, aan de Loosduinse Hoofdstraat. Vier jaar geleden hebben zij het prachtige vrijstaande pand gekocht. “Sindsdien zijn we elk weekend aan het klussen.”

Eind van Den Haag

Haegh Endt ofwel het eind van Den Haag is in 1872 gebouwd voor een notaris. Hij woonde er en had zijn kantoor in huis. De omgeving zag er toen nog wel anders uit. De voortuin was een pleintje en daarna liep er een sloot. De notaris had zijn eigen bruggetje over die sloot.

Aan de indeling van het huis kun je nog zien dat er een kantoor in heeft gezeten. Zo is er rechts naast de voordeur een wachtkamer en er liep, ook op de begane grond, een gang van voor naar achteren. Het toilet was toen nog buiten, in de tuin.

Tekst gaat verder onder de foto

Woning Loosduinse Hoofdstraat

In het bestaan van het huis hebben er twee notarissen in gezeten, daarna een accountant en in de jaren ’90 kwam er een familie te wonen. Vanaf toen werd het pas volledig als woonhuis gebruikt.

Verbouwen

Gerda woont nu, samen met haar man Rob, vier jaar in het huis. “Er moest heel veel verbouwd worden, maar Rob is aannemer en kan alles zelf.” En dat is wel een flinke klus, want elk weekend steekt hij de handen uit de mouwen. “Mijn zoon woont met zijn vrouw en baby op de bovenverdieping. Dat is tijdelijk omdat hij nu moeilijk een huis kan vinden. In ruil daarvoor helpt hij mee met klussen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Het huis is door de vorige bewoners een beetje verwaarloosd. Zo was de tuin helemaal dichtgegroeid. “Het leek wel een bos! Er stonden maar liefst 40 bomen.” Toen de bomen gekapt werden (van de gemeente moesten er 20 voor terugkomen) kwam er een pareltje van een tuin tevoorschijn, met een vijver, bruggetje en een tuinhuis.

“We hebben alles opgeknapt en nog steeds ben ik elke week 20 uur met de tuin bezig.” En dat is te zien! Overal leuke zitjes, prachtige bloemen en beeldjes.

Gestolen

De voortuin staat er ook altijd prachtig bij. Voorbijgangers genoten vooral van de prachtige beelden. Regelmatig werd er zelfs een kaartje in de brievenbus gestopt met ‘bedankt voor het genieten’. “In het begin kon ik gewoon niet geloven dat die prachtige voortuin van ons was. Ik werd ’s nachts wakker en ging dan kijken. Zo blij was ik.”

Totdat de beelden gestolen werden. “Die beelden waren aardig groot, je had twee man nodig om ze te dragen dus ik had ze niet vastgezet. En ineens waren ze allemaal weg. Dat heeft meer met me gedaan dan ik had verwacht. Dat iemand zomaar op jouw terrein iets wegneemt!”

En Gerda heeft ook nooit meer nieuwe beelden in de voortuin gezet. Wel staat elk jaar een grote klassieke Sinterklaas op het balkon en ook de kerstversiering mag er wezen. “Je voortuin is het visitekaartje van het huis.”

Tekst gaat verder onder de foto

Sinterklaas van Gerda

Antiek

Het grootste gedeelte van het huis is af. Het is een mix van klassiek en modern. Overal zien we mooie antieke kastjes, bijzondere beeldjes en oude lampen. “Ik was vroeger dienstmeisje in het Statenkwartier. Daar ben ik verliefd geworden op antiek.” En Gerda heeft er een oog voor. Op Marktplaats, in de kringloop maar ook gewoon op straat vindt ze de mooiste dingen. “Die houten kast met lades stond gewoon bij het vuil. Hij was helemaal zwart van de rook en stof en er lag een kleed over, maar toch kon ik zien dat het iets moois was.”

Ook stuitte ze op Marktplaats op twee klassieke lantaarnpalen waar nu het balkon op steunt. “Mijn zoon heeft op dat balkon trouwfoto’s gemaakt. Het stond helemaal vol en de dag erna stortte heel de boel in. Het kwam gewoon van de gevel los.” Het balkon kon niet meer op dezelfde plek bevestigd worden, dus kwam het stel met een andere creatieve oplossing.

Balkon rust op twee lantaarnpalen

Woon jij ook in een bijzonder huis of heb je een hele bijzondere kamer? Een gouden toilet? Een botanische keuken? Of heeft er een graaf in gewoond? Stuur ons een mailtje en we komen graag een keertje kijken: [email protected]

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Dit zijn de leukste binnenkijkers van afgelopen jaar”

Dit zijn de leukste binnenkijkers van afgelopen jaar

Ga naar “Binnenkijken bij (geheime) Sociëteit De Witte in Den Haag”

Binnenkijken bij (geheime) Sociëteit De Witte in Den Haag

Ga naar “Binnenkijken bij Hans: een tafel uit Paleis het Loo en een bad uit Hollywood”

Binnenkijken bij Hans: een tafel uit Paleis het Loo en een bad uit Hollywood

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023