Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij de Haagse koffietent Aagje

Door Milene van Arendonk 9 mei 2020

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog zo’n 24 koffietenten her en der verspreid door Den Haag. Om 6 uur ’s ochtends zijn ze open om de arbeiders, voordat ze aan het werk gaan, van een bakkie pleuâh te voorzien. Tenminste, dat waren ze, want ook de koffietenten moeten hun deuren sluiten door de coronacrisis.

Om het gemis van de koffietenten enigszins te beperken (of te verergeren) deelt fotografe Milene van Arendonk elke zaterdag foto’s van de koffietenten op Indebuurt Den Haag. Milene is gek op de Haagse koffietenten en komt er dan ook regelmatig, ze publiceerde er vorig jaar zelfs een boek over: Bakkie Pleuâh – binnenkijken bij Haagse koffietenten. Nu we niet echt binnen kunnen kijken moeten we het maar doen met het leuke koffietenten boek.

‘Bestel je een glas halfvolle melk, krijg je een half glas volle melk. Halfvolle melk hadden ze niet.’

De reden dat ik alle koffietenten ben gaan fotograferen is omdat ik steeds vaker voor een dichte deur kwam te staan. Zo’n twintig jaar geleden waren er nog ruim 50 koffietenten, inmiddels is het aantal gehalveerd. Vandaag dan ook aandacht voor een koffietent die een jaar geleden nog open was maar inmiddels de deuren heeft moeten sluiten.

Hippe of traditionele koffietentjes? Wissel het af

Tsjah, als wij allemaal besluiten om massaal kopjes koffie bij hippe tentjes te drinken en de traditionele Haagse koffietenten links laten liggen is er helaas geen ontkomen aan. Ik zeg hierbij niet dat je hippe koffietentjes moet boycotten. Zelf ga ik ook graag naar Bij Fleur, of Appeltje Eitje, of Madeleine. Maar dat wissel ik af met een bezoekje aan een van de vele koffietenten die Den Haag rijk is. Want als je echt even wilt lachen, gezelligheid om je heen wilt of lekker ouderwets zonder laptops of telefoons om je heen een bakkie pleuâh wil drinken dan moet je toch echt naar een koffietent.

Koffie drinken en duiven voeren

Anyway, genoeg promotie 😉 Nu meer over deze koffietent die in de jaren ’60 is opgericht en inmiddels gesloten. Oh wat was het gezellig, knus en klein. Daar op de Aagje Dekenlaan. In de winter zat je lekker knus binnen met beslagen ramen, en als de zon ging schijnen kon je buiten genieten van een lekker lunch. Koffie werd er geschonken en duiven gevoerd, vanaf 7 uur ’s ochtends. Maar helaas, José moest de tent sluiten. Hieronder een paar foto’s om het gemis te versterken.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Lees ook:

Binnenkijken bij koffiehuis Sjaak tegenover het Monnickendamplein

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog z...

Binnenkijken bij Koffiehuis de Koning

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog z...

Binnenkijken bij koffiekiosk ’t Pleintje

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog z...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.