Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij koffiehuis Statenplein

Door Milene van Arendonk 16 mei 2020

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog zo’n 24 koffietenten her en der verspreid door Den Haag. Om 6 uur ’s ochtends zijn ze open om de arbeiders, voordat ze aan het werk gaan, van een bakkie pleuâh te voorzien. Tenminste, dat waren ze, want ook de koffietenten moeten hun deuren sluiten door de coronacrisis.

Om het gemis van de koffietenten enigszins te beperken (of te verergeren) deelt fotografe Milene van Arendonk elke zaterdag foto’s van de koffietenten op Indebuurt Den Haag. Milene is gek op de Haagse koffietenten en komt er dan ook regelmatig, ze publiceerde er vorig jaar zelfs een boek over: Bakkie Pleuâh – binnenkijken bij Haagse koffietenten. Nu we niet echt binnen kunnen kijken moeten we het maar doen met het leuke koffietenten boek.

Als je hier weggaat ben je net een wandelende koffieautomaat.

Vandaag kijken we binnen bij een van de grootste en bekendste koffietenten van Den Haag, gelegen tegenover het Haagse fotomuseum en kunstmuseum; Statenplein. Koffiehuis Statenplein is opgericht in 1930 en wordt nu beheerd door Louis en Nathalie. Van maandag t/m zaterdag kan je er vanaf 6.00 uur terecht voor een lekker bakkie. En behalve koffie uit de ketel hebben ze hier inmiddels ook een Italiaanse espressomachine.

Als je hier de koffietent binnenstap word je direct bij het gesprek betrokken. De banken & tafels zijn zo ingericht dat iedereen in een halve cirkel zit, goed voor wat slap geouwehoer natuurlijk. Deze halve cirkel wordt in ’t Statenplein de ‘apenrots’ genoemd. Louis loopt rond met een koffiekan en vult bij zodra je kopje leeg is. Wil je geen koffie meer? Leg dan je hand of het schoteltje op het kopje.

Het Statenplein heeft ook een hartstikke mooi terras, een fijne plek om voor of na een bezoek aan een van de musea even een bakkie te drinken en van een lekkere lunch te genieten. Binnenkort mogen we weer.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Lees ook:

Binnenkijken bij de Haagse koffietent Aagje

Wie kent ze niet? De Haagse cultuur in een keetje van 6 bij 6, ook wel: de koffietent. Er zijn nog z...

Binnenkijken bij koffiehuis Sjaak tegenover het Monnickendamplein

Binnenkijken bij Koffiehuis de Koning

Binnenkijken bij koffiekiosk ’t Pleintje

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.