Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt woningruil in Den Haag

Door Joram Niese 11 september 2019

Je hebt een sociale huurwoning en wilt graag verhuizen. De vrije sector is voor jou over het algemeen onbetaalbaar en daarnaast zijn de wachtlijsten vaak erg lang. Heb je er dan weleens over nagedacht om met iemand anders van woning te ruilen?

De een wil graag wat groter, de ander heeft juist te veel ruimte in de sociale huurwoning waar ze wonen en wil wat kleiner. Of misschien wil je wel wat dichter bij werk gaan wonen. Toch voelt het vaak veiliger om in je huidige stekkie te blijven dan om te verhuizen. Maar zo lang jij voldoet aan de eisen voor sociale huur kun je voor een prikkie ergens anders intrekken.

Woningruil

Het woord spreekt voor zich: je ruilt onderling van woning. Je kunt op verschillende websites je sociale huurwoning aanbieden en een geschikte ruilwoning vinden. Denk jij een match gevonden te hebben (en is de ander net zo enthousiast over jouw huis als jij op dat van hem), plan dan onderling een bezichtiging.

Bespreek ook duidelijk elkaars contract. Kijk of je aan alle (inkomens)eisen van dat contract voldoet voordat je een aanvraag bij de woningbouwvereniging doet. Niet iedere huur is namelijk hetzelfde, dit kan liggen aan de buurt, maar ook aan je inkomen en het wel of niet krijgen van huurtoeslag. Ook niet onbelangrijk: let op dat er na het ruilen andere eisen in het contract kunnen staan. Check de eisen dus altijd nog even bij de woningbouwvereniging.

Regels

Haagse woningbouwverenigingen zoals Vestia, Haagwonen en Staedion hebben het redelijk makkelijk gemaakt om van woning te ruilen. Zij hebben onderling regels en afspraken gemaakt, maar die gelden door heel Nederland waardoor je ook kan ruilen met een woning buiten de stad. Die regels zijn vrij simpel.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je de woning netjes hebt gelaten en geen overlast hebt veroorzaakt. Je dient verder minimaal één jaar in je huidige woning gewoond te hebben en bij de gemeente ingeschreven te staan. Ook is het niet de bedoeling dat je woningruil probeert in te zetten om achterstallige huur te ontlopen, je aanvraag wordt in dat geval gewoon afgekeurd. Verder mag elke sociale huurder een aanvraag indienen.

Sociale huurwoning online

Maar, waar moet je beginnen? Je kunt natuurlijk een briefje met een aanbieding voor woningruil ophangen bij de supermarkt, maar dan heb je niet heel veel bereik. Neem eens een kijkje op een van de vele woningmarkten op internet. Hier kan je zelf een oproep plaatsen, maar ook andere sociale huurders vinden. Je vindt op deze sites ook vaak de huurprijs, enkele foto’s en de grootte van de sociale huurwoning.

Lees ook:

Verhuizen naar of binnen Den Haag? Dit zijn de tips per Haagse buurt

Lastig hé, verhuizen? Of je nou naar Den Haag gaat verhuizen of al in Den Haag woont. Je hebt eigenl...

Zo werkt antikraak wonen in Den Haag

Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor h...

5 x Met deze accessoires tover jij je huis binnen een handomdraai tot paradijsje

Bij interieurwinkel Lasas & Loekov kun je terecht voor de leukste items. Van velours banken en stoer...

Meer over

Wonen

adv.