Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo staat de huizenmarkt in Den Haag ervoor

Door Joyce Hoogland 14 augustus 2019

Er is altijd wel nieuws over de huizenmarkt, jammer genoeg meestal geen goed nieuws: Een huis in Den Haag is in een jaar tijd gemiddeld 9,2 procent duurder geworden! Dit blijkt uit een onderzoek van de Rabobank. De bank vergeleek de huizenprijzen in heel Nederland in het tweede kwartaal van 2018 met het tweede kwartaal van 2019.

De gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2019 was in Den Haag € 320.000. Een flink bedrag, om daarvoor een hypotheek aan te kunnen vragen moet je al snel een jaarsalaris van € 65.000 hebben.

Prijsstijging

In Den Haag steeg de prijs van een huis dus met 9,2 procent, alleen Utrecht staat boven ons met een stijging van 9,7 procent.

De huizen blijven duur omdat onder andere de bouw van nieuwe woningen achterblijft bij de vraag. En, nieuwe regels zorgen  ervoor dat sommige projecten zijn vertraagd of stopgezet. Het bouwen in de buurt van natuurgebieden met stikstofgevoelige natuur is nu namelijk lastiger en deze natuurgebieden zijn ook te vinden in de randstad.

Naast dat er te weinig huizen worden gebouwd, zijn de huizen die wel worden gebouwd te duur. Dit komt mede omdat de bouwkosten duurder zijn geworden, de grondprijzen hoger liggen en er strengere duurzaamheidseisen zijn.

De verwachting is wel dat de huizenprijzen dit jaar minder stijgen dan vorig jaar, dat komt vooral doordat de grens van wat nog betaalbaar is bereikt lijkt te zijn. Daarnaast vinden veel mensen het nog steeds een slechte tijd om een woning te kopen.

Meer over

Wonen

adv.