Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Den Haag

Door Allan Vos 23 maart 2019

We schreven eerder al over hoe je in Den Haag aan een sociale huurwoning komt. Een onderwerp dat gerelateerd is aan sociale huur maar toch een beetje extra uitleg nodig heeft, is de urgentieregeling. Wij gingen op onderzoek uit over wat het betekent en hoe je er aanspraak op kunt maken. Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij een sociale huurwoning in Den Haag. 

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is urgentie?

Als je urgentie krijgt, dan betekent dit dat je voorrang krijgt op sociale huurwoningen. Wanneer jij dus op het aanbod van sociale huurwoningen reageert, maak je eerder kans dan anderen. Dat aanbod kun je vinden op de website van Woonnet Haaglanden. Op deze site zie je het aanbod aan sociale huur van alle grote woningcorporaties zoals Haag Wonen, Staedion, Vestia en DUWO.

In aanmerking komen

Zit je in een woonnoodsituatie en heb je dringend woonruimte nodig, dan moet je eerst proberen zelf een oplossing te vinden. Lukt dat niet op korte termijn – en kom je daardoor dus op straat te staan – dan kun je een aanvraag indienen voor urgentie. Met een urgentieverklaring (ook wel voorrangsverklaring genoemd) mag je drie maanden lang met voorrang reageren op de woningen die via Woonnet Haaglanden worden aangeboden.

Het aanvragen van een urgentie kost €77,45. Je aanvraag wordt dan behandeld door de Urgentiecommissie. De kosten betaal je sowieso, ook als je aanvraag wordt afgekeurd.

Wanneer is er sprake van urgentie?

Als je bijvoorbeeld je huidige woonruimte moet verlaten en geen nieuwe woonruimte hebt kunnen vinden, kom je wellicht in aanmerking voor urgentie. Maar let op: als je op dit moment een woning hebt en er niet op korte termijn uit hoeft, wordt dit niet gezien als urgentie. Woon je dus bijvoorbeeld nog bij je ouders, of vind je jouw huidige woning te klein voor je hele gezin, dan is dit niet per se een aanleiding voor recht op urgentie.

Ook in (levens)bedreigende situaties kom je in aanmerking.

Urgentie aanvragen; hoe dan?

Om een urgentieverklaring aan te vragen neem je contact op met een van de woningcorporaties in Den Haag. Of je meld je via deze site bij de gemeente Den Haag. De site (de urgentiewijzer) verzamelt informatie van jou en misschien wel mensen om je heen – bijvoorbeeld een partner -.

Met deze urgentiewijzer kunt je zelf zien of je in aanmerking komt voor een voorrangsverklaring bij het vinden van een passende woning.  Als je de wijzer juist invult, krijg je advies of je in jouw situatie kans maakt om een voorrangsverklaring te krijgen.

Dat rapport gaat samen met de aanvraag naar de onafhankelijke Urgentiecommissie, die vervolgens besluiten of jij wel of niet een urgentieverklaring krijgt. Mocht je de verklaring niet krijgen, dan kun je altijd nog in beroep tegen het besluit.

Ik heb mijn urgentieverklaring. En nu?

Nu kun je met voorrang reageren op de sociale huurwoningen die je vindt op Woonnet Haaglanden. Je urgentie vervalt als je;

  • een woning hebt gevonden
  • een aangeboden woning die bij je past hebt geweigerd
  • als de drie maanden voorbij zijn en je nog geen woning hebt

Kan ik met urgentie een woning uitzoeken?

Nee, niet helemaal. Urgenten hebben namelijk geen voorrang bij woningen die verdeeld worden via loting of via ‘direct te huur’. Waar je wel op mag reageren met jouw urgentieverklaring zijn de woningen die verdeeld worden op basis van meettijd.

Let op: Woningcorporaties mogen bij maximaal 30% van hun aanbod aan sociale huurwoningen met meettijd ervoor kiezen urgenten geen voorrang te geven. Dit betekent dat het dus kan dat je op de site een woning tegenkomt die op meettijd is, maar waar je toch geen urgentie voor krijgt.

Wat is mantelzorgurgentie?

Geef of ontvang je mantelzorg? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een mantelzorgurgentieverklaring. Jij bent een mantelzorger wanneer je langdurig en onbetaald zorgt voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Het gaat dan om een persoon waar je een persoonlijke band mee hebt, zoals een vader of moeder, beste vriendin of broer.

Speciaal voor die mensen – en de personen waar zij voor zorgen – is de mantelzorgurgentie in het leven geroepen. Om voor de mantelzorgurgentie in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden;

  • Er is sprake van een ondersteuningsvraag;
  • Er is sprake van een mantelzorgrelatie waarin de mantelzorger minimaal 10 uur per week besteedt aan het bieden van mantelzorg;
  • De verwachting is dat de mantelzorgrelatie minimaal een jaar in stand blijft.

De manier om voorrang aan te vragen is voor mantelzorgers hetzelfde als voor andere urgentie aanvragen.

Vragen?

Urgentie krijg je dus niet zomaar en de websites helpen je een flink eind op weg met informatie. Maar elk geval is anders en daardoor kan het zijn dat je nog vragen hebt.

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur kun je met al je vragen terecht bij het telefonisch spreekuur. Bellen kan naar: (070) 353 40 37.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.