Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: Wonen in een tuinpark in Den Haag

Door Lizette Bremer 14 februari 2020

Den Haag heeft best veel leuke tuinparken. En die hebben daar vaak een heel schattig tuinhuisje op staan. Maar mag je daar eigenlijk wonen, vroegen wij ons laatst af. We vroegen het even na.

We vroegen het even aan de gemeente Den Haag. Maar we waarschuwen alvast: het is een ingewikkeld vraagstuk..

Verschillende regels

“Dat hangt helemaal af van de specifieke locatie”, vertelt een woordvoerder. “En van wat je precies onder een tuinpark verstaat. De regels verschillen namelijk per plek. Voor elke locatie bestaat een eigen bestemmingsplan, waarin is opgenomen wat wel en niet is toegestaan.”

Die regels kun je per locatie opzoeken op www.ruimtelijkeplannen.nl. We probeerden het, klikten en zochten ons lam, en vonden het op z’n zachtst gezegd een beetje ingewikkeld. Een onoverzichtelijke lijst met incomplete informatie, durven we gerust te zeggen.

Verhuur

We kozen daarom voor één specifiek tuinpark, Park Rijn Schie (het antwoord op onze vraag is niet te vinden in die lijst met ruimtelijke plannen trouwens). Er staan diverse huisjes op het park te huur, variërend in prijs van €550,- tot €875,- inclusief gas, water en licht. Officiële makelaars, waaronder A&N vastgoed in Den Haag, verhuren de huisjes en studio’s.

Frustraties

Na even graven blijkt dat de eigenaren van de huisjes namelijk níet permanent mogen wonen op het park (tenzij je er al decennia lang woont en boven een bepaalde leeftijd bent).

In 2016 heeft dat tot nogal wat gedoe geleid, want bewoners mochten er ineens niet meer overnachten van de gemeente. En, begrijpelijk, dat vonden zij op z’n zachtst gezegd frustrerend. Het zal je maar gebeuren.

Maar: eigenaren mogen hun huisje kennelijk wél permanent verhuren. Enige nadeel: de huurder kan zich niet registreren op het park. Volgens de makelaars geldt dit voor de meeste tuinparken in Den Haag.

Lees ook:

7 x Sfeervol wonen aan het water in Den Haag onder de €300.000

Wonen in een koophuis aan het water, of in sommige gevallen zelfs óp het water. Hoe gaaf is dat! En ...

In deze Haagse miljoenenvilla gaat modevlogger Anna Nooshin wonen

Heb je het al gehoord? Anna Nooshin, bekend als modeblogger en presentatrice gaat Amsterdam verruile...

Wonen tussen het groen, dichtbij de stad en het strand: deze nieuwbouwwijk heeft het allemaal

Ben je op huizenjacht? Bij nieuwbouwproject Haags Buiten voelt het alsof je midden in de natuur woon...

adv.