Te weinig woningen, maar waarom duurt de verbouwing van het belastingkantoor bij HS dan zo lang?

Foto: indebuurt

Den Haag heeft een woningtekort. Vandaar dat mensen noodgedwongen thuis blijven wonen, samen blijven hokken of (veel) te veel betalen voor woningen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. De oplossing: kantoren ombouwen naar (betaalbare) appartementen. Maar waarom duurt dat soms zo verschrikkelijk lang?

Een mooi voorbeeld is het voor iedereen bekende kantoorgebouw tegenover Station Hollands Spoor (HS) aan het Stationsplein 75. Daar zat tot 2008 de Belastingdienst en stond bekend als het Grote Belastingkantoor. Al in 2018 had dit kantoor omgetoverd moeten zijn in 66 appartementen.

Leegstand

Hoe kan het nou dat zo’n gebouw nog steeds niet is omgetoverd tot de hoognodige woningen? Wij zochten het uit. Vanaf 2012 staat het pand al leeg, alleen de etage op straatniveau kreeg een bestemming; daar opende onder andere een Albert Heijn.

Belastingkantoor

Tegenover HS stonden twee belastingkantoren. De linker, het zogenoemde Kleine Belastingkantoor is in 2016 met 8 jaar vertraging, opgeleverd met een mooie nieuwe look aan de buitenkant, 155 studentenwoningen aan de binnenkant en een Jumbo supermarkt op de benedenetage.

Daar tegenover staat het Grote Belastingkantoor al jaren leeg. De belasting nam het gebouw in 1978 in gebruik nadat er vanaf 1927 een hotel (Hotel Terminus) was gevestigd op die plek. In 2008 vertrok de Belastingdienst en stond het pand leeg.

Wandelroute

Ook de gemeente vond het beeld van het leegstaande en verpauperde kantoor geen gezicht en bedacht de ‘Loper Oude Centrum’. Een route vanaf HS naar de binnenstad die er vooral heel mooi uit moest komen te zien, te beginnen met het oude belastingkantoor.

De toenmalige eigenaar van het pand had echter geen geld om de boel te renoveren en wilde het pand ook niet aan de gemeente verkopen. Zo gebeurde er jarenlang niets. Plannen werden er wel gemaakt en de gemeente keek naar mogelijkheden het pand alsnog in handen te krijgen en te transformeren.

De meeste berichten over de ‘nieuwe’ plannen met het voormalige Belastingkantoor komen uit 2016 en 2017. Er zouden twee etages bovenop het gebouw worden geplaatst en ruimte komen voor 66 middeldure appartementen en 199 hotelkamers. Ook werden sloopaanvragen gedaan voor de binnenzijde van verdieping 1 tot en met 7. Het was toen de bedoeling dat het pand in 2018 werd opgeleverd door ontwikkelaar FRED devellopers. Dat is niet gebeurd.

Waarom zijn er nog steeds geen appartementen?

Door de jaren heen zijn er wel ruimtes verhuurd, maar voornamelijk via leegstandbeheer. Echte appartementen zijn er nog steeds niet gebouwd en ook nu lijkt de bouw stil te liggen. We nemen contact op met de laatste partij die de nieuwe woningen zou bouwen.

De architect van de plannen (Roos Ros) laat weten dat het gebouw in 2020 is verkocht voor 18 miljoen euro en dat zij daardoor de opdracht om het pand te verbouwen kwijt zijn geraakt. Wie de huidige eigenaar is en wat de plannen nu zijn met het gebouw weten zij niet te vertellen.

Gemeente Den Haag

Dan maar de gemeente bellen, die willen immers meer woningen voor hun stad en kwamen jarenlang met het project naar buiten als het begin van ‘Loper Oude Centrum’. Dat is een project dat de gemeente graag mooi wil afhandelen toch?

Op onze vraag hoe het project ervoor staat en waar de vertraging door komt ontvangen wij volgend antwoord van een woordvoerder van de gemeente: “Het bouwplan met 199 hotelkamers en 66 appartementen is begin 2020 afgeblazen. Vanwege de Coronacrisis is de beoogde belegger afgehaakt. Eind 2020 is het gebouw verkocht aan een nieuwe eigenaar.”

“Vanuit de gemeente is er contact met de nieuwe eigenaar. Voor de plannen van de eigenaar is een wijziging in de oorspronkelijke vergunning verleend. Het is aan de eigenaar om dit project verder uit te werken binnen de gewijzigde vergunning.”

Wat deze nieuwe plannen zijn, of die inhouden dat er appartementen komen en wie deze nieuwe eigenaar is? We weten het niet. Wat we wel weten is dat je voorlopig nog geen appartementje kunt huren in dit voormalige belastingkantoor tegenover het treinstation.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Wonen vlakbij Den Haag met alles bij de hand: hier kan het binnenkort”

Wonen vlakbij Den Haag met alles bij de hand: hier kan het binnenkort

Aangeboden door Leytsche Hof

Ga naar “Fundaparel: dit herenhuis heeft een luxe slaapkamer met daarin een bad”

Fundaparel: dit herenhuis heeft een luxe slaapkamer met daarin een bad

Ga naar “6 x de leukste Haagse hofjeswoningen die nu te koop staan”

6 x de leukste Haagse hofjeswoningen die nu te koop staan

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023