Slecht nieuws voor woningzoekers: Ook huurprijzen stijgen flink

Door Joyce Hoogland 4 november 2018

Een huis vinden in Den Haag is een hele opgave. Niet alleen als je op zoek bent naar een koopwoning is het lastig, ook huurwoningen worden steeds duurder. De huurprijzen liggen nu zelfs 7% hoger dan vorig jaar, meldt het AD.

Voor een woning van honderd vierkante meter betaalde je in Den Haag in het afgelopen kwartaal gemiddeld 1592 euro (15,92 euro per vierkante meter) per maand. Dat is 6,8 procent meer dan vorig jaar, toen je in de vrije sector voor zo’n woning maandelijks zo’n honderd euro minder kwijt was. Dit blijkt uit cijfers van Pararius. Het online verhuurplatform zet elk kwartaal de cijfers in de vrije sector (huurwoningen boven de 710,68 euro) op een rij.

Minder woningen

Jasper de Groot, directeur van Pararius, legt de prijsstijging uit: “Betaalbare koopwoningen worden steeds schaarser. Het aantal te koop staande woningen is in een jaar tijd met 30,3 procent gedaald. Omdat er minder betaalbare koopwoningen beschikbaar zijn, doen meer mensen een beroep op huurwoningen in de vrije sector. Daarnaast groeit de Nederlandse bevolking snel en huishoudens worden steeds kleiner.”

Rotterdam

In het derde kwartaal van 2017 waren huurwoningen in Den Haag nog een stuk duurder dan in Rotterdam. Inmiddels zijn nieuwe huurders in de hofstad echter goedkoper uit dan in Rotterdam. In die stad betaal je per vierkante meter nu 16,50 euro. Van de vijf grote steden stegen de huurprijzen in Rotterdam met 14,3 procent het hardst. Op de tweede plek staat Eindhoven (plus 12,1 procent).

Qua hoogte van huurprijzen staat Den Haag op nummer zeven van Nederland. In Amsterdam liggen de huren nog altijd het hoogst met 22,83 euro per vierkante meter.

Meer over

Wonen

adv.