Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Makelaar Esther trotseert de wilde woningmarkt: ‘Ben soms net een mental coach’

Aangeboden door Rottgering NVM Makelaars 2 december 2020

De huizenprijzen rijzen de pan uit in Den Haag en er is véél meer vraag dan aanbod. Maar Esther Offringa van Röttgering NVM Makelaars houdt meer van haar werk dan ooit. Als veteraan op makelaarsgebied (ruim 30 jaar ervaring) heeft ze een paar tips voor de huizenjager om het hoofd koel te houden.

Gekkenhuis! Dat vinden wij van indebuurt wel een goed woord voor de Haagse woningmarkt. Maar ja, je moet roeien met de riemen die je hebt, vindt Esther. “Het is echt niet de eerste keer dat we in een extreme situatie zitten. Het is nu eenmaal een rare markt, dat vind ik juist leuk.”

Op hol geslagen

Is het niet frustrerend om op dit moment makelaar te zijn, waarbij er heel veel mensen wedijveren om één huis? Esther: “Natuurlijk is het vreselijk om klanten teleur te stellen als er een huis aan hun neus voorbij gaat. De markt is op hol geslagen, er zijn binnen een mum van tijd tientallen biedingen, die ver boven de waarde van het huis gaan. Zo wanhopig zijn mensen nu.”

‘Geloof me, zonder makelaar ben je verloren op deze markt’

Esther heeft wel voor meerdere uitdagingen gestaan, zo werden er na de economische crisis in 2008 nauwelijks huizen verkocht. En ook daar sloeg ze zich doorheen. “Juist nu moet ik laten zien wat mijn toegevoegde waarde is. Geloof me, je bent verloren als je in deze tijd zonder makelaar op zoek gaat naar een huis. De kans op onverstandige beslissingen gebaseerd op wanhoop is zo groot.” Tip één van Esther is dus: “Neem alsjeblieft áltijd een makelaar in de hand!” Oók als je verkoopt, want ze is ervan overtuigd dat ze voor een hogere opbrengst van het huis zorgt.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Röttgering NVM Makelaars

Emoties

Doordat er minder keuze is aan (betaalbare) koophuizen, kijken mensen allang niet meer naar wat ze écht zoeken in een huis, zegt Esther. “Ik moet klanten behoeden voor het maken van foute keuzes, die gebaseerd zijn op emoties zoals angst. Zoals het veel te hoog bieden op een huis dat totaal niet aan hun wensen voldoet. ‘We móeten snel een huis vinden’, is de gedachte. Natuurlijk mag je je grenzen verleggen, maar een huis kopen is niet zomaar iets. Ik durf dan te zeggen: ‘doe dit niet’.” Nog een belangrijke tip is dus geduld hebben. Ook al is dat nog zo moeilijk in deze tijd.

‘Ik durf te zeggen: doe dit niet’

Soms is ze net een mental coach voor haar klanten. “Sowieso heb je als makelaar veel met emoties te maken, zoals wanneer er een huis verkocht moet worden na een overlijden of echtscheiding”, vertelt Esther. “Maar juist die betrokkenheid vind ik mooi aan mijn vak. Op dit moment heb je veel met wanhoop te maken, het is mijn taak om mensen te begeleiden en te steunen.”

Luisteren

Nog één tip van Esther: doe je financiële ‘voorwerk’. “Vooral in de regio Den Haag moet je goed weten wat je financiële situatie is voordat je op huizen gaat bieden. Het is nu zo dat je soms al moet bieden vóórdat je het huis hebt bekeken.”

De jungle die de woningmarkt heet is nog steeds haar grote passie. Uiteindelijk gaat het allemaal om het vinden van een thuis voor mensen, zelfs nu lukt haar dat regelmatig. En soms moet je gewoon alleen maar luisteren vertelt ze. “Niks zeggen, luisteren. Dat is vaak al genoeg.”

Benieuwd naar deze makelaar? Bekijk de website of neem contact op!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rottgering NVM Makelaars. Meer over Rottgering NVM Makelaars ontdekken?

Rottgering NVM Makelaars makelaars

Vandaag gesloten

Breitnerlaan 285, Den Haag

Bekijk meer:makelaars

adv.