Mag dat: Je woning verhuren tijdens de vakantie?

Door Joyce Hoogland 20 april 2019

Ga je deze zomer een paar weken op vakantie? Dan wil je misschien wel je woning verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb. Dan kun je wat bijverdienen en past er gelijk iemand op je huis. Maar mag dat eigenlijk wel?

Gemeente Den Haag heeft een aantal regels opgesteld betreft het verhuren van een woning. Ten eerste, het mag dus wel. Maar je mag het niet regelmatig doen, want dan is je huis eigenlijk een illegaal hotel.

Regels woning verhuren

Je mag alleen je huis verhuren als je de hoofdbewoner bent. Mocht je de eigenaar van een appartement zijn dan moet je aan de vereniging van eigenaren toestemming vragen. Als je een woning van een particulier huurt is het ook nog mogelijk deze tijdelijk aan iemand anders te verhuren, maar dan moet je natuurlijk wel toestemming van de verhuurder hebben. Alleen mensen die huren van een woningcorporatie hebben pech, dan mag het niet.

Verder mag je je woning, of een deel daarvan, alleen af en toe aan toeristen verhuren. Dus het mag niet elk weekend of elke maand. Ook mag je het niet aan meer dan vier mensen tegelijk verhuren. Daarbij moet je nog wel voor je gasten toeristenbelasting betalen.

Verder is het natuurlijk logisch dat de toeristen in je huis niet voor overlast mogen zorgen.

Overlast

Stel nou dat je buren hun huis in de vakantie verhuren en jij hebt last van de toeristen. Ze vieren feestjes tot laat in de nacht of maken er op straat een bende van. Dan kun je dat bij Meldpunt woonoverlast melden.

Meer over

Wonen

adv.