Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woningnieuws: de huurprijzen in Den Haag dalen en dit betaal je nu

Door Joyce Hoogland 7 juli 2020

De huurprijs voor een woning in de vrije sector is voor het eerst, sinds een hele lange tijd, gedaald! Het is niet een schrikbarend getal, maar altijd beter dan een stijging. Want een betaalbare woning vinden in Den Haag wordt steeds moeilijker.

Woningplatform Pararius laat weten dat de dalende huurprijzen in de vrije sector in grote en middelgrote steden waarschijnlijk een gevolg is van de coronacrisis.

Dit betaal je in Den Haag

In Den Haag daalde de huurprijs in de vrije sector met -0,5% en hier betaal je €16,20 per vierkante meter per maand. In Amsterdam daalde de huurprijs een stuk verder: 1,4%, maar daar betalen ze nog steeds €23,09 per vierkante meter. Niet overal daalt de prijs. In Rotterdam is het iets gestegen en in Utrecht zelfs met 5,6 %.

Expats

Waarom de prijs daalt? Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, omdat er meer appartementen zijn en dát komt weer omdat er minder expats en toeristen zijn. “De nieuwe aanwas van expats kwam tijdens de coronacrisis tot stilstand waardoor woningen, waarvan een reguliere huurovereenkomst afliep, niet aansluitend verhuurd konden worden. Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen.”

Expats hebben vaak wat meer de besteden dan de gemiddelde Nederlandse huurder. Als zij wegblijven, blijven woningen leeg en om leegstand te voorkomen worden deze expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden. Het kan dus zijn dat de prijsdaling maar tijdelijk is. Zodra we weer teruggaan naar de oude situatie en expats weer naar Den Haag komen, worden de woningen weer voor een hogere prijs aangeboden.

Lees ook:

Gekkigheid!? Dit Haagse 1-kamer koopappartement kost €175.000,-

Als Hagenaar word je niet graag met een Amsterdammer vergeleken. Maar de Haagse woningmarkt begint t...

Mag dat: een pand kraken in Den Haag?

Krakers probeerden vorige week tot drie keer toe een pand aan de Weteringkade te kraken.  Ook vanuit...

Meer over

Corona Wonen

adv.