Dit is wat sociale verhuurders zeggen over klachten van lezers

Foto: Pexels

Op een oproepje op indebuurt over sociale huurwoningen, kwamen flink wat reacties binnen. We vroegen onze lezers hoe prettig ze wonen in hun sociale huurwoning. Aangezien wij regelmatig mailtjes binnenkrijgen met klachten over het onderhoud van woningen, stelden we een aantal vragen over de woningen en legden de uitslag neer bij de twee grootste sociale verhuurders van Den Haag.

Sociale huurwoningen in Den Haag zijn hard nodig. Mensen staan er jaren voor op een wachtlijst en als je dan zo’n fijn huisje scoort is het wel zo fijn als je het er naar je zin hebt. Vandaar een kleine enquête: hoe fijn en onderhouden is jouw sociale huurhuis?

Huurproblemen of huurgeluk

We kregen flink wat reacties binnen. Van lezers die bij de grote huurders huren, maar ook kleinere sociale verhuurders. Omdat de antwoorden op de vragen flink uit elkaar lagen en de meeste van de reacties betrekking hadden op Staedion en Haag Wonen (de grootste partijen qua sociale verhuur in Den Haag), hebben we de vragen en opmerkingen bij hun neergelegd.

Vanuit het onderzoekje dat indebuurt heeft opgesteld, kwamen vooral de volgende opmerkingen boven: er is last van kou, vocht en schimmel bij de mensen die hebben gereageerd. Ook valt het op dat met name bij Haag Wonen mensen lang moeten wachten op een reactie bij reparatieverzoeken en moeten regelmatig terugbellen om de verhuurder te herinneren aan de klacht. Burengerucht, een stinkende WC en vieze portieken kwamen ook voorbij.

Haag Wonen

Met bovenstaande opmerkingen gingen we naar Haag Wonen. En ook wij moesten een keertje extra contact opnemen om een reactie te krijgen op onze vragen. Een woordvoerder van Haag Wonen laat weten: “Haag Wonen wil graag tevreden huurders. Daarom meten we de klanttevredenheid ook doorlopend en kijken we waar het beter kan.

Afgelopen jaar gaven 9 van de 10 huurders ons een voldoende, bijna 7 op de 10 huurders gaf ons een 8 of hoger. In het jaar 2021 hadden we 50 onderhoudsklachten. Dat vinden we uiteraard vervelend. Tegelijk is een aantal van 50 onderhoudsklachten ook weer niet heel gek, als je weet dat we 22.000 woningen verhuren in onze mooie stad Den Haag.”

Lees verder onder de afbeelding.

De woordvoerder schrijft verder: “Soms doen wij er inderdaad langer over om een klacht op te lossen. Dat een huurder het dan lang vindt duren, begrijpen we best. Een lekkage of vochtprobleem oplossen bijvoorbeeld kan heel ingewikkeld zijn, omdat de oorzaak soms moeilijk te vinden is. En soms kan een klacht niet per woning worden opgelost, maar is daarvoor een grootonderhoud- of verbeterproject nodig voor het hele woongebouw. Bijvoorbeeld om de isolatie te verbeteren. Dat vraagt een goede en nauwkeurige voorbereiding en afstemming met onze huurders en daar gaat tijd overheen.”

Hij belooft verder: “Met huurders die niet tevreden zijn, komen we graag in contact. En reparatieverzoeken kunnen huurders bij ons melden, online of telefonisch. Dan pakken we het op.”

Steadion

Voor Staedion kwamen eigenlijk bijna dezelfde problemen binnen, al gingen ze een stuk minder over vocht en schimmel én zaten er ook een aantal enthousiaste mailtjes bij (dit is opvallend, voor Haag Wonen kregen we die niet). Blijkbaar zijn bewoners van Steadion dus in de pen geklommen om te laten weten hoe blij ze zijn met hun huisje en niet om te klagen.

De communicatieafdeling van verhuurder Staedion laat weten het lastig te vinden concreet te reageren op de vragen omdat niet duidelijk is om welke buurten en woningen het gaat. Ze komen met een algemeen statement: “Staedion verhuurt ruim 37.000 woningen in Den Haag en omstreken. We begrijpen dat uit het onderzoek blijkt dat een aantal bewoners tevreden is over de dienstverlening. Dat is in lijn met onze klantmetingen. Staedion stuurt wekelijks enquêtes uit onder haar huurders. 90% van onze bewoners voelt zich thuis in de woning. De kwaliteit van de woning krijgt gemiddeld een 7,1 als rapportcijfer.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

“Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Bewoners die een onvoldoende geven voor hun thuisgevoel, geven vooral aan dat de kwaliteit van de woning beter kan. Daarbij wordt de gehorigheid van de woning het vaakst genoemd als negatief punt. In een dichtbevolkte stad als Den Haag verrast dat ons niet. We moeten hier samen leven en dat betekent geven en nemen voor alle bewoners. Staedion renoveert jaarlijks tenminste 500 woningen met als de doel de kwaliteit en het thuisgevoel te verhogen. Bewoners die ontevreden zijn over de dienstverlening zijn van harte welkom dit ook bij ons te melden, zodat we samen een oplossing kunnen vinden.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Fundaparel: Schevenings glamour appartement met een niet alledaags interieur”

Fundaparel: Schevenings glamour appartement met een niet alledaags interieur

Ga naar “Deze Haagse makelaar krijgt fantastische reviews: ‘Een ervaren en efficient team’”

Deze Haagse makelaar krijgt fantastische reviews: ‘Een ervaren en efficient team’

Aangeboden door Residence Makelaars

Ga naar “7 x Haagse koopwoningen met duurzame energie die nu te koop staan”

7 x Haagse koopwoningen met duurzame energie die nu te koop staan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Storingsmonteur”

Storingsmonteur

 • RECO
 • Fulltime
StoringsmonteurStoringsmonteur

Topper

Ga naar “Dagcoördinator Publiek”

Dagcoördinator Publiek

 • ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn”

Sinfonia classics vioolconcert Mendelssohn

 • Sinfonia Rotterdam
 • 5 oktober 2022
Sinfonia RotterdamSinfonia Rotterdam

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Jubileumconcert Prinses Christina Concours 55 jaar”

Jubileumconcert Prinses Christina Concours 55 jaar

 • Prinses Christina Concours
 • 30 oktober 2022
Campagnebeeld-jubileum-PCC55_met-logoCampagnebeeld-jubileum-PCC55_met-logo

Topper

Ga naar “Museumnacht Den Haag”

Museumnacht Den Haag

 • 8 oktober 2022