Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tips van een expert: zo wordt mantelzorgen een eitje

Aangeboden door Vegro Thuiszorgwinkel (Betje Wolffstraat) 27 oktober 2020

Als je moeder weinig buiten de deur komt of je vader zijn heup heeft gebroken, bied jij hen als kind natuurlijk graag een helpende hand. Toch kan mantelzorgen best pittig zijn: waar moet je op letten en hoe zorg je dat moeders de deur weer uit kan? Jeffry van thuiszorgwinkel Vegro in Den Haag spreekt dagelijks met ouderen en hun mantelzorgers. Ze geeft een aantal handige tips.

“De eerste stap is dat ouderen erkennen dat ze hulp nodig hebben”, vertelt Jeffry. “Vervolgens is het belangrijk om te kijken waar in huis gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zodat je daar een oplossing voor kunt vinden.” In de thuiszorgwinkel van Vegro vind je alle benodigdheden om het huis toekomstproof te maken: van grijpstok tot sta-opstoel. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een woonconsulent: die komt langs en bekijkt wat de beste hulpmiddelen zijn. Deze persoonlijk adviseur neemt daarnaast producten mee om te demonstreren. “Als de oudere de hulpmiddelen eenmaal gebruikt, zien we dat hun wereld weer groter wordt. Daar doe je het voor.”

Sta-opstoel

Het eerste probleem ontstaat vaak op het gebied van opstaan. “Ouderen krijgen last van hun benen of heupen en blijven zitten omdat opstaan te lastig is. Een sta-opstoel kan daarin uitkomst bieden. Deze stoel kun je met een afstandsbediening kantelen waardoor je eenvoudig omhoog komt. Ook kun je erin liggen, wat hem ideaal maakt voor een middagdutje. Verder zijn het simpelweg ontzettend fijne stoelen: als we hem komen inmeten, vallen mensen soms meteen in slaap.”

Als je gaat kijken voor zo’n sta-opstoel, zal het je ongetwijfeld opvallen dat het een aardige investering is. “Daarom is het een slim idee om hem voor 1 november aan te schaffen. Tot die tijd geven we namelijk 15 procent korting op de hele collectie.” Wil je meer weten over deze actie? Kijk dan op de website van Vegro.

Vraag hulp als het teveel wordt

Als je eenmaal de juiste hulpmiddelen hebt geregeld, moet je natuurlijk nog steeds voor je ouder zorgen. Dat kan op een gegeven moment te veel worden. Jeffry heeft een slimme tip: “De gemeente heeft verschillende instanties die je kunnen ondersteunen bij het mantelzorgen. Denk bijvoorbeeld aan praatgroepen of organisaties die tijdelijk de zorg overnemen. Een voorbeeld hiervan is de Mantelzorgmakelaar.

Regel een (simpele) smartphone

Tot slot is het belangrijk om in contact te blijven met degene die jij helpt. Is jouw moeder of vader niet zo handig met de smartphone? Er bestaan telefoons die speciaal gemaakt zijn voor minder technische mensen. Vegro heeft bijvoorbeeld smartphones met extra grote knoppen. Zo kun je altijd even bellen om te checken of het goed gaat.

Wil je meer weten of heb je behoefte aan advies? Ga dan langs bij de winkel van Vegro in Den Haag of maak een afspraak met een woonconsulent. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Vegro Thuiszorgwinkel (Betje Wolffstraat). Meer over Vegro Thuiszorgwinkel (Betje Wolffstraat) ontdekken?

Vegro Thuiszorgwinkel (Betje Wolffstraat)

Gesloten10:00 - 16:00

Betje Wolffstraat 140, Den Haag

adv.