Hoe is het om in Den Haag te winkelen in een rolstoel? Wij gingen op onderzoek uit

Aangeboden door Stichting Voorall 25 november 2017

Het is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, lekker even de stad in, shoppen en koffie drinken. Maar als je met een rolstoel op stap gaat, wordt het een heel ander verhaal. Wij gingen samen met Salma en de ‘Ongehinderd’ app op onderzoek uit in Den Haag. Hoe werkt dat, winkelen in een rolstoel?

Samen met Salma Belmoussa, studente aan de Haagse Hogeschool, besloten we een ochtendje op stap te gaan in Den Haag. Aan de hand van de Ongehinderd app zochten we een aantal winkels uit en een restaurantje om koffie te drinken. Dat was nog niet zo makkelijk! Voordat we bij de winkels kunnen komen, moeten we op zoek naar een goede looproute, gelukkig is Salma hier zeer bedreven in inmiddels.

Onze eerste stop is bloemenwinkel About Flowers, goed beoordeeld in de app op toegankelijkheid van de winkel en hulpvaardige medewerkers. En dat klopt helemaal. Zoals je in het filmpje kunt zien, is er ruimte genoeg voor Salma en ook de medewerkers helpen haar waar nodig. Salma: “Het is niet altijd fijn maar het is nou eenmaal zo dat ik soms hulp nodig heb in een winkel. Binnenkomen, afrekenen, spullen in mijn rolstoel laden. Ik kan het meestal niet allemaal zelf. Hulp vragen is ook voor mij niet altijd makkelijk dus als een winkel daar goed mee omgaat, ga ik liever daar naartoe.”

About Flowers

Op naar Body Shop! Zoals iedere jonge dame wil ook Salma lekker shoppen en via de app heeft ze uitgevogeld waar ze zonder problemen naar binnen kan. Voorbereiding is belangrijk, want spontaan op stap levert meestal gedoe op en teleurstelling. Salma: “Het is zo jammer als je lekker op stap bent met je vriendinnen en ik kan nergens naar binnen. Of de drempels zijn te hoog of de winkel staat veel te vol. Het is heus niet dat winkels het niet willen maar ze staan er gewoon niet altijd bij stil. Daarom is deze app er. Om mensen met een beperking wat zekerheid vooraf te geven en ondernemers meer bewust te maken van onze issues. Vaak zijn de oplossingen super simpel. Een plank over de drempel en een mobiel pinautomaat helpen al enorm”.

‘Vaak zijn de oplossingen super simpel. Een plank over de drempel en een mobiel pinautomaat helpen al enorm’

The Body Shop

Het winkelen gaat, mede door de voorbereiding, heel goed. Maar het kopje koffie gaf nog de grootste uitdaging. Een plek vinden waar Salma naar binnen kan en ook even gebruik kan maken van het toilet bleek nog niet zo simpel. Als enige horecazaak op het Plein bood Café Restaurant Luden die mogelijkheid. Door de bouw van de panden aan het Plein is een toilet op de begane grond blijkbaar niet mogelijk, laat staan een invalidentoilet. Behalve bij Luden dus. Toch fijn om van te voren te weten!

Stichting Voorall

Salma werkt in haar vrije tijd voor Stichting Voorall. “Voorall is een stichting die is opgericht om de belangen van Hagenaars met een beperking te behartigen. Voorall werkt voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte in Den Haag” vertelt Salma.

Het aantal mensen met een beperking blijft toenemen en hun positie staat continu onder druk. Mensen met een beperking willen, net als ieder ander, de regie houden over hun eigen leven. Maar dat kan niet zonder de medewerking van anderen. Een goede afstemming en onderlinge samenwerking tussen de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en zorgaanbieders zijn daarvoor noodzakelijk. Om zo meer mogelijkheden voor mensen met een beperking te kunnen bieden.

Stichting Voorall dienstverlening

nu gesloten09:00 - 18:00

Van Diemenstraat 196, Den Haag

Bekijk meer:dienstverlening

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren