Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kitesurfer Toby: ‘zwemmen in de zee is veel gevaarlijker’

Door Joyce Hoogland 8 september 2020

Bijna elke surfer op Scheveningen heeft wel een avontuurlijk verhaal, zo ook Toby de Graaf. De 22-jarige kitesurfer geeft lessen bij de Kitesurfschool en werkt bij strandtent Down Under aan het Zwarte Pad. Zijn naam klinkt Hollands, maar deze wereldreiziger is geboren in Zanzibar. Hoe je dan op Scheveningen komt?

Kitesurfen is de next-level van golf- en windsurfen. “Vroeger werd het echt gezien als extreme sport, tegenwoordig zie je het bijna vaker dan windsurfen”, zegt Toby.

Zanzibar

De vader van Toby is Nederlands en hij heeft dan ook van jongs af aan Nederlands geleerd. “Ik ging zelfs naar taallessen. Als kind baalde ik daar natuurlijk van, maar nu ben ik er blij mee.” Zijn moeder is Canadees. De twee ontmoetten elkaar in Ethiopië toen zijn vader daar was voor ontwikkelingswerk. In Zanzibar wordt er veel gekitesurft dus ook Toby ging daar al snel mee aan de slag.

Rond zijn 18de is Toby de wereld ingetrokken en heeft hij kitelessen genomen in Egypte. “Ook heb ik twee jaar gestudeerd in Canada, maar ik kon me moeilijk aanpassen. Ik miste het vrije leven. ”

Scheveningen

Uiteindelijk werd Toby assistent en daarna kiteleraar. “Mijn zus werkte al op Scheveningen bij Down Under en vroeg of ik daar ook heen wilde.” En zo kwam het dat Toby drie jaar geleden naar Scheveningen kwam.

Tekst gaat verder onder de foto

Toby de Graaf. Foto Peter Koudstaal

De meeste surfers komen samen bij de haven, maar kiter Toby pakt liever het Zwarte Pad. “Hier is het rustiger op het water. Surfers hebben goede golven bij de haven, maar bij mij gaat het meer om de wind.”

Wij ontmoeten hem dan ook op een winderige dag, dat is gaaf voor de foto’s 😉 Toby maakt metershoge sprongen, maar is dat niet gevaarlijk? “Als je gaat kitesurfen heb je veel overzicht, dus kun je gemakkelijk anderen ontwijken. Ook zie je golven goed aankomen. Verder moet je natuurlijk wel ervaren zijn om een goede controle te hebben. Ik kan bijvoorbeeld een high five geven aan een andere kiter”, zegt Toby

“Op zee is eigenlijk zwemmen de gevaarlijkste sport. Zeker als je niet weet wat je moet doen. Dat zag je ook afgelopen zomer. Mensen die proberen uit een mui te zwemmen, uitgeput raken en verdrinken.”

Lees verder onder de foto 

Toby de Graaf. Foto Peter Koudstaal

Winter

Het strandseizoen zit er op Scheveningen bijna op. Normaal gesproken zou Toby in de winter naar het buitenland gaan. Kiten op Zanzibar, naar Soma Bay (Egypte) of Sri Lanka waar zijn ouders nu wonen.

Maar vanwege het coronavirus moet Toby dit jaar op Scheveningen blijven. “Voor het geld waarvan ik anders een vliegticket had gekocht, koop ik nu een goede winter wetsuit. Deze winter mogen de strandtenten blijven staan. Ze blijven weliswaar dicht, toch is er dan genoeg te doen. Dus ik vermaakt me deze winter wel hoor!”

Lees ook:

26 x Zonsondergang op Scheveningen van fotograaf Peter Koudstaal

De Haagse fotograaf Peter Koudstaal hád een volle agenda. Zijn festival-fotoboek Music Brings Us Tog...
Fotograaf Peter Koudstaal

Peter Koudstaal: Ineens beroemd door een fantastisch fotoboek

We moeten even heel eerlijk zijn. Wij hadden nog nooit van de naam Peter Koudstaal gehoord. Totdat h...


Meer over Down under Beach ontdekken?

Down under Beach

strandtenten

Zwarte Pad 1, Den Haag

Bekijk meer:strandtenten

adv.