Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drone filmt bijzondere actie van Haagse strandtenten

Door Joyce Hoogland 8 april 2020

Strandtentexploitanten waren vanochtend druk in de weer met strandbedden, – meubels en surfplanken. Waarom? Alle strandtenten van Nederland vroegen vandaag aandacht van de overheid, want veel van de paviljoens staan nu al op het punt van omvallen. Ze deden dat op een ludieke manier, namelijk door met hun strandbedden woorden te vormen en die vanuit de lucht met een drone te filmen. 

Badplaatsen en strandpaviljoens in Nederland hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. De overheid is laatst wel met een speciale regeling gekomen, de NOW-regeling, waarmee 90% van het loon gecompenseerd wordt. Dat wordt gebaseerd op de loonsom van januari 2020. En daar gaat het fout, want toen waren de strandtenten nog niet open.

Ingewikkeld verhaal

En er is nog meer aan de hand. Met een nieuwe wet (Wet arbeidsmarkt in Balans) werd gestimuleerd om nieuw personeel een vaste arbeidsovereenkomst te bieden en veel strandondernemers hebben dat dan ook dit jaar gedaan. Vervolgens moesten alle horeca vanaf 15 maart de deuren sluiten.  Toen werd er al gelijk gesproken over een vergoeding van 90% van de loonkosten dus veel horeca hebben hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald. Nu blijkt dat er geen vergoeding komt op basis van de werkelijk uitgekeerde loonsom, dreigen veel strandexploitanten het financieel niet meer te redden en failliet te gaan.

Noodkreet

Om aandacht te vragen voor deze kwestie, werden strandexploitanten opgeroepen om hun strandmeubilair naar buiten te halen en daarmee de noodkreet ‘Strandtenten in het NOW’ te vormen. Van Zeeland tot Schiermonnikoog werd hier enthousiast gehoor aan gegeven. André Triep, eigenaar van strandclub WIJ : Het is een noodkreet, maar we willen ook laten zien dat de Nederlandse kuststeden elkaar steunen en alle Nederlanders een hart onder de riem steken: samen sterk. We hopen gauw met elkaar van het mooie weer te kunnen genieten.”

adv.