Video: Binnenkijken in het Oranjehotel, in WO2 werden hier mensen gemarteld
Het zogenoemde Oranjehotel is tot 2010 gebruikt als onderdeel van de Scheveningse gevangenis, maar dit gebouw heeft een bijzondere geschiedenis….
Fietspad 10 op de Waalsdorpervlakte heeft een nieuwe naam: Pieter Kuijtpad. Het pad loopt langs het oorlogsmonument met de Bourdonklok en dat is niet toevallig. Pieter Kuijt is namelijk een verzetsstrijder met een bijzonder verhaal.
In de Tweede Wereldoorlog werden vanaf de gevangenis, ook wel Oranjehotel genoemd, verzetsstrijders naar de Waalsdopervlakte gebracht om daar geëxecuteerd te worden. Pieter Kuijt uit Katwijk zag dat en markeerde de graven zodat ze teruggevonden konden worden. Dit deed hij met gevaar voor eigen leven.
Pieter Kuijt werkte voor de Leidsche Duinwater Maatschappij (tegenwoordig Dunea), lezen we in dagblad Trouw. Hij plantte, ook tijdens de oorlog, helmgras op onder andere de Waalsdorpervlakte. Wanneer er gevangenen vanuit het Oranjehotel werden gefusilleerd verstopte hij zich om daarna helmgras op het graf te planten.
Dit was natuurlijk niet zonder risico. Als Pieter Kuijt betrapt was zou hij vast zelf zijn geexecuteerd. Maar dankzij hem zijn na de oorlog 250 lichamen van slachtoffers teruggevonden.
Tekst gaat verder onder de foto
De verzetsstrijder is in 1972 overleden (80 jaar), maar zal niet snel vergeten worden. Want onlangs is het fietspad van Katwijk naar Scheveningen, via Meijendel naar hem vernoemd.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken