Wel eens van seahiking gehoord? ‘Het is meer dan wandelen in het water’

Esther van Haren en Diederik Veerman. Foto Hilde Goudmans, The Hague & Partners

“De zee is onze sportschool”, wij spreken Diederik Veerman van Coastal Gym over zijn training seahiking. “Anders dan bijvoorbeeld surfen, kun je dit altijd doen. Of er nou golven zijn of niet. De zee bepaalt de training”, aldus de trainer. Seahiking wordt gedaan op Scheveningen en vanaf dit weekend ook op Kijkduin.

Seahiking is een training in de zee, maar het gaat verder dan alleen op en neer wandelen. Zo is er de fanatieke workout-variant waarbij deelnemers hoog over de golven springen, body surfen, achteruitlopen en al hun spieren spannen en er is de relaxte les waarbij je ontspant en nog bewuster wordt van je ademhaling en de natuur om je heen.

Blessures

Seahiking is een vrij nieuwe watersport geïnspireerd op het Franse Longe-côte. “Een roeitrainer stuurde daar zijn atleten de zee in met alleen een peddel, voor een goede workout. Ik vind juist de beginselen van die sport zo tof, dus daar ben ik verder mee gegaan”, aldus Diederik.

Hij lanceerde in november 2021 seahiking op Scheveningen. “In het water kun je veel bewegingen doen, die je op het land niet kunt doen of waarmee je te veel kans hebt op blessures zoals in de lucht springen en ronddraaien voordat je weer neerkomt. In het water kun je zelfs heel hoog springen, over bijvoorbeeld de golven zonder dat je daarna iets breekt.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Diederik

De sportieve Diederik is van oorsprong een Zeeuw. Hij gaf vroeger spinninglessen, maar wilde maar al te graag de sportschool uit. Diederik is namelijk geen binnenzitter. Hij studeerde op Rijksuniversiteit Groningen geschiedenis met daarbij Arctische Studies en ook heeft hij de PABO gedaan. Vervolgens kwam hij in Den Haag terecht als conservator van het Museon-Omniversum waarbij hij zich in de eerste jaren bezighield met de bijzondere collectie van Groenland.

En daarvoor heeft hij zelfs veldwerk gedaan in het noordpoolgebied. “Ondanks alle moderne technieken blijft het daar het makkelijkst om met een slee van a naar b te gaan en dat inspireerde mij om in het Haagse Westduinpark te beginnen met Pullka lessen, sporten met een slee achter je. Toen dat een succes was ben ik de Coastal gym gaan uitbreiden met seahiking.

Pullka, is trainen in de natuur. Je trekt een slee met zand erop voort en je gebruikt twee loopstokken. Tijdens de PULLKA-sessie wordt tegelijkertijd zwerfafval in de natuur verzameld. Dat nemen de pullkaniers mee in hun slee. Deze sport is door Diederik bedacht. Het materiaal is afgeleid van de uitrusting die een poolreiziger meeneemt. Nadat twee vrienden van Diederik omkwamen tijdens een poolexpeditie wilde hij met deze nieuwe sport hun eren.

Lessen

Vanaf Hart Beach op Scheveningen worden er twee verschillende lessen seahiking gegeven. Nu de trainen goed ontwikkeld zijn wil Diederik meer bekendheid voor deze nieuwe watersport. Dat lukt al aardig want vorig jaar won Coastal Gym de landelijke innovatieprijs van Sportinnovator. Dankzij deze prijs geeft Diederik nu ook clinics zodat ook andere watersportliefhebbers seahike trainer kunnen worden.

Bij strandtent Boca Grandi op Kijkduin zien ze het wel zitten. Zondag 21 mei beginnen ze daar, in samenwerking met Coastal Gym, met de eerste les seahiking. Vervolgens kun je op zondagochtenden tussen 09.30 en 10.30 uur meedoen en er is op donderdagavond van 19.45 tot 20.45 uur een les. Liever op Scheveningen? De eerste week kun je via Coastal Gym gratis meedoen, daarna zijn er sessies mogelijk vanaf € 6,75 per keer.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Insidertip: hier kun je iedere zondag een gratis yogales volgen”

Insidertip: hier kun je iedere zondag een gratis yogales volgen

Ga naar “Er is een nieuwe sportschool in het Haagse centrum: ‘Wij zijn de stok achter de deur’”

Er is een nieuwe sportschool in het Haagse centrum: ‘Wij zijn de stok achter de deur’

Ga naar “Urban Walk 2023: inschrijven en route”

Urban Walk 2023: inschrijven en route

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Live on the Beach 2023”

Live on the Beach 2023

 • 31 augustus 2023
Ga naar “Embassy festival 2023”

Embassy festival 2023

 • 3 september 2023

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Tena en Libresse Washable van € 19,99 voor € 10”

Tena en Libresse Washable van € 19,99 voor € 10

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 5,95”

Dekbedovertrek € 5,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Sensodyne of Parodontax tandpasta van € 5,59 voor € 2,59”

Sensodyne of Parodontax tandpasta van € 5,59 voor € 2,59

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Andrélon shampoo van € 5,62 voor € 1,99”

Andrélon shampoo van € 5,62 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 juni 2023