Portret van onlangs overleden Sylvia Nooij

Door Joyce Hoogland 10 juli 2017

De Nederlandse voetbalwereld rouwt. Zaterdag 8 juli overleed de 32-jarige topvoetbalster Sylvia Nooij aan een epileptische aanval. Sylvia was verdedigster bij ADO Den Haag en speelde zes keer in het internationale shirt. Wie is deze voormalige voetbalster? Indebuurt eert haar met een portret.

Het voelt heel dubbel. Het EK voor vrouwen staat voor de deur en alle groepswedstrijden van de Nederlandse dames zijn uitverkocht. Het is fijn dat er zoveel aandacht is voor het vrouwenvoetbal. Maar in deze tijd van enthousiasme wordt er ook gerouwd.

Voetbalcarrière

De speelster uit Amsterdam maakte op jonge leeftijd al de overstap van SC Buitenveldert naar de topclub Ter Leede. Dat was in die tijd echt de top van het vrouwenvoetbal in Nederland. In 2004 maakte Sylvia haar debuut in het rood gele shirt en in augustus van dat jaar mocht Sylvia de eerste Super Cup in het vrouwenvoetbal boven haar hoofd houden. En dat deed zij met trots.

Sylvia Nooij
Sylvia Nooij

ADO Den Haag

Uiteindelijk kwam de Amsterdamse via een satellietclub-regeling in 2007 bij ADO Den Haag terecht. Daar viel haar talent op, want twee jaar later maakte Sylvia al haar debuut in het nationaal elftal. Daarna volgende nog vijf interlands!

Ondertussen speelde Sylvia bij de Haagse club. In 2011 maakte zij haar eerste doelpunt in de Eredivisie en dat zelfde seizoen won ADO Den Haag niet alleen de Beker maar ook het Landskampioenschap!

In de zomer van dat jaar begon ook Ajax met een elftal in de vrouwen Eredivisie. Veel Haagse speelsters gingen daarheen maar niet Sylvia. De geboren Amsterdamse bleef ADO Den Haag vrouwen trouw. “Ik heb twee favoriete clubs”, zei ze daarover, “Ajax bij de mannen en ADO Den Haag bij de vrouwen en dat verandert nooit!” Deze beslissing tekende het karakter van Sylvia, ze was loyaal naar de mensen die veel voor haar betekenden.

Blessure

Sylvia maakte wel een kort uitstapje naar de Amerikaanse zomercompetitie maar keerde in 2014 weer bij ADO terug. Het eerste idee was om weer aan te sluiten bij de selectie van het eerste elftal, maar een chronische rugblessure zorgde dat Sylvia niet haar gebruikelijke niveau haalde. Sylvia besloot te stoppen. Na 131 officiële wedstrijden in het groen geel zat haar actieve voetbal loopbaan op het hoogste niveau erop. Daarna werd Sylvia nog wel assistent trainer bij het nieuw gestartte Jong ADO Den Haag vrouwen. Twee jaar geleden stopte Sylvia met haar activiteiten bij ADO. Maar de club was niet uit haar hart. Regelmatig kwam ze op bezoek bij het stadion of stond ze langs de lijn.

Verdriet

Op internet komen veel steunbetuigingen voorbij.

Syl, ADO Den Haag is jou enorm veel dank verschuldigd en zal nog lang nodig hebben om dit grote verlies een plaats te geven. Wij zullen je enorm missen. Jouw overlijden laat een leegte achter. Een leegte voor jouw familie, een leegte voor jouw vrienden maar zeker ook een leegte bij ADO Den Haag. Jouw club, mijn club, onze club!

Lieve Sylvia, rust zacht!
Adovrouwen.nl


Bron ADOdenhaag.nl

Meer over

Sport

adv.