Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zag de wereld er 350 jaar geleden écht uit (en jij kunt het nu van dichtbij zien!)

Aangeboden door Huis van het boek 19 juni 2020

Als jij wilt weten hoe onze aardkloot er honderden jaren geleden bij lag, dan mag jij dit nieuwtje echt niet missen. De eeuwenoude wereldberoemde Atlas Maior van maker Joan Blaeu is namelijk gearriveerd in het Huis van het boek in Den Haag! Als je je nu afvraagt wat dat is: deze atlas staat bekend als de allermooiste van de wereld en laat gedetailleerd zien hoe het er ‘vroegâh’ uitzag. 

Wij zijn helemaal in onze nopjes want we houden wel van een geschiedenislesje op z’n tijd. Vooral als die gepaard gaat met de prachtigste plaatjes en verhalen, zoals bij de Atlas Maior (oftewel: Grote Atlas). De tentoonstelling ‘De atlas van Blaeu: een wereldboek’ is tot en met 27 september 2020 te zien. Wat maakt deze atlas zo bijzonder en wat laat dit wereldberoemde boek allemaal zien?

Ruim 600 kaarten

Allereerst omdat de eerste druk van het boek (dat 65 centimeter bij 40 centimeter groot is) tussen 1662 en 1665 (!) werd uitgegeven. De maker heet Joan (spreek uit: Johan) Blaeu, een zeer bekwame en gerespecteerde maker van wereldkaarten. Erik Geleijns is conservator van de tentoonstelling: “De atlas telt ruim 600 authentieke kaarten van alle gebieden op de wereld. Het bevat elf delen waarvan wij er zes laten zien. Het geeft weer hoe de aarde er toen uitzag, verfraaid met de prachtigste platen van onder andere de 17e eeuwse scheepvaart.”

Joan had een uitgeverij aan de Damrak in Amsterdam, waar in die tijd de handelsschepen aankwamen. Hij benaderde de zeelieden om informatie te krijgen over verre oorden. “Zijn kennis van de wereld werd steeds groter, en dat zie je in de kaarten terug”, vertelt Erik.

Bij de ‘Blaeu-atlas’ hoort ook een aantal Stedenboeken, boeken met plattegronden en beschrijvingen van zowel Nederlandse als andere Europese steden. Wil je weten hoe Europa er rond 1662 uitzag? Dan zit je bij deze tentoonstelling helemaal goed.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Frank Jansen
Foto: Frank Jansen
Foto: Frank Jansen

Kunstwerken op zich

Het Huis van het boek-exemplaar is ook om een andere reden wereldberoemd. Alle kaarten van de Atlas Maior zijn ‘afgezet’ (ingekleurd) door de Amsterdamse meester-afzetter Dirck Jansz. van Santen. Dat was in die tijd ook niet de minste zeg maar. Hij heeft de kaarten tot een soort kunstwerken op zich verheven, met vooral de Gouden Eeuw met veel handelsschepen als thema.

Naast de zes delen van de atlas is trouwens een heel bijzondere brief te zien. Hierin vraagt Joan Blaeu aan een wiskundige in Parijs een tekst te schrijven over de verschillen in de modellen van het heelal van Copernicus (de aarde draait om de zon), en Ptolemaeus (de zon draait om de aarde). Op dit moment weten we dat de eerste theorie klopt, maar we hebben het hier over 1662, toen dat nog niet zo zeker was:)

Wil jij deze wereldberoemde atlas bekijken? Reserveer dan van tevoren even online je ticket (volwassenen €11,50, kinderen €6,50). Ook bij het Huis van het boek wordt met een tijdslot gewerkt: lees er hier meer over.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Huis van het boek. Meer over Huis van het boek ontdekken?

Huis van het boek musea

Gesloten11:00 - 17:00

Prinsessegracht 3, Den Haag

Bekijk meer:musea

Lees meer:

Naar een Haags museum gaan kan gewoon vanuit huis: Hier heb je een voorproefje

Ben je echt even helemaal klaar met Netflix? Het oudste boekenmuseum ter wereld Huis van het Boek re...

adv.