Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvo Bliek: ‘De ambitie is het best beoordeelde kantoor te blijven’

Aangeboden door Bliek Makelaars 20 juli 2018

Bliek Makelaars is sinds 1970 het vertrouwde adres voor aankoop, verkoop en taxaties van woningen. Het bedrijf is opgericht door Henk Bliek en wordt nog altijd gerund door de familie. Wat veel mensen echter niet weten is dat Henk Bliek blind was toen hij het bedrijf opzette en zelfs gehuldigd is voor al zijn werkzaamheden. 

Henk Bliek werkte pas vier maanden in de makelaardij toen hij plots blind werd. In plaats van een stapje terug te nemen besloot hij zijn eigen kantoor te openen: Bliek Makelaars. We praten over dit bijzondere verhaal met zoon en kleinzoon: Ed & Yvo Bliek.

Doorzetter

”Mijn vader is iemand om trots op te zijn” vertelt Ed Bliek. De passie voor de makelaardij startte toen hij begon bij Nadorp Makelaars. Hij vond het geweldig. Helaas sloeg het noodlot toe: binnen vier maanden was hij blind. Wat te doen? In ieder geval niet thuis zitten, daar was hij niet het type voor. Dus opende hij zijn eigen makelaarskantoor in een klein pand aan de Goudenregenstraat en Bliek Makelaars was geboren.

De jongste makelaar van Nederland

”Ik had door mijn vader al heel snel de wil om makelaar te worden” vertelt Ed Bliek. ”De meeste makelaars worden op hun 35e beëdigd. Ik werd beëdigd op mijn 25e verjaardag en was daarmee de jongste makelaar van Nederland. Mijn beëdiging betekende dat ik mijn vader kon helpen in het makelaarskantoor. Hij kon natuurlijk geen bezichtigingen doen maar hij was wel heel goed in het telefonisch adviseren en helpen van woningzoekenden. Dat was dan ook wat hij met veel liefde deed. Als iemand belde die wij terug moesten bellen sprak hij het telefoonnummer in op een memo recorder (cassettebandje) en dan belden wij die persoon terug. Het werkte prima.”

Huldiging Henk Bliek

Nadat de jonge Ed Bliek zijn intrede in het bedrijf had gedaan ging Henk Bliek zich meer inzetten om andere blinde mensen te helpen. ”Hij heeft heel veel gedaan naast zijn werkzaamheden in het makelaarskantoor” aldus Ed Bliek. ”Hij was voorzitter van de Haagse vereniging voor blinden en slechtzienden en oprichter van het Haagse nieuwsblad voor blinden. Ook heeft hij een bejaardencentrum opgericht voor blinden in Drenthe, zodat mensen zich makkelijker konden bewegen en heeft hij alle bus- en tramlijnen in braille gezet. Hiervoor is hij zelfs gehuldigd.”

Foto: Haagsche Courant - H. Bliek, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden, afdeling Den Haag
Foto: Haagsche Courant - De adjunct-directeur van Vervoer H.T.M., drs. G.J. Hermanides, overhandigt de eerste exemplaren van het overzicht van tram- en buslijnen in braille aan de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, afdeling Den Haag, H.M. Bliek
Foto: Haagsche Courant - Wethouder H.J.J. Bruning overhandigt het boek 'Zeven eeuwen bouwen' aan Henk Bliek, die vanwege zijn werkzaamheden voor visueel gehandicapten werd gehuldigd in het zalencentrum van station Den Haag Centraal, Koningin Julianaplein
Foto: Haagsche Courant - De Woninginspectrice van de Algemene Woningbouwvereniging, mevrouw M. van Dijk, reikt de sleutels voor een woning voor visueel gehandicapten uit aan H.M. Bliek en mevrouw C. Speets (r.), Hazelaarstraat

”Dat heb je niet van een vreemde”

Inmiddels werken ze met z’n vieren in het kantoor aan de Goudenregenstraat. Ed Bliek, zoon Yvo Bliek, Jennifer en Marieke. Dat zoon Yvo Bliek de makelaardij in zou gaan was voor niemand een verrassing. ”Als klein jongetje zei hij al dat hij makelaar wilde worden, of naar eigen zeggen: kandelaar. Toen Yvo beëdigd werd op zijn 27e hebben we dan ook een kandelaar voor hem gekocht, dat was wel erg grappig” aldus Ed Bliek.

Best beoordeelde kantoor van regio Haaglanden

Alhoewel er al heel wat jaren zijn verstreken is de werkwijze nog steeds hetzelfde. ”Uiteraard zijn veel processen geautomatiseerd en werkte opa niet met social media, maar de normen en waarden zijn onveranderd. Dat krijg je mee vanuit huis” vertelt Yvo Bliek. ”Misschien is dat wel de reden dat we beoordeeld zijn als best beoordeelde kantoor van regio Haaglanden.”

Final tour

Ed Bliek: ”Ik ben inmiddels 67 dus er gaat een keertje een einde aan komen. Dat betekent niet dat ik weg ben. Ik zal altijd bij het kantoor betrokken blijven, net als mijn vader. Tot die tijd geniet ik van elke transactie, en neem uitgebreid de tijd voor mensen.” Yvo Bliek: ”Wat betreft de toekomst blijven we gewoon doorgaan zoals we nu bezig zijn. We hebben niet de ambitie het grootste kantoor van Den Haag te worden, wel het beste kantoor van Den Haag te blijven. Kwaliteit is de hoogste prioriteit. We hebben families die al jaren bij ons terug komen. Ik kijk er naar uit om de kleinkinderen van deze mensen ook nog te kunnen helpen, en de kinderen van nieuwe klanten ook.”

Bliek Makelaars


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bliek Makelaars. Meer over Bliek Makelaars ontdekken?

Bliek Makelaars

makelaars

Gesloten09:00 - 17:30

Goudenregenstraat 293-A, Den Haag

Bekijk meer:makelaars

adv.