Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij aten bij deze Franse bistro in Den Haag en waanden ons in culinair Parijs

Aangeboden door Bistrot Amélie 23 juni 2020

Den Haag miste iets: dat ene eettentje waar je je écht in Parijs waant, en het eten gewoon in roomboter wordt bereid. Waar de pianist de knusse ruimte vult met Franse melodieën en de gastvrouw persoonlijk je wijnglas bijvult. Nou, dat is er nu en wel in de vorm van Bistrot Amélie. Wij gingen er een hapje eten wij hoeven niet meer op vakantie dit jaar: in de heerlijke tuin genoten wij van onder andere perfecte Steak Tartare, escargots en poisson waar je U tegen zegt.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

In november 2019 schreven we al dat Den Haag een pareltje rijker is met dit écht Franse restaurant. Voor eigenaresse Anouschka Jansen was de coronacrisis dus een extra harde klap: “Het begon net lekker te lopen. Voor de rubriek De Gouden Pollepel van het Algemeen Dagblad haalden we maar liefst een 7,7. Mensen waren blij dat er eindelijk weer een typisch Franse bistro in Den Haag was, met die oude Parijse sfeer.” Gelukkig is Bistrot Amélie weer open en Den Haag mag het weten ook.

Weelderige terrastuin

Als je de bistro aan de Javastraat binnenloopt, beland je namelijk in de Franse film Amélie Poulain. Anouschka wil met haar restaurant terug naar die sfeer van vroeger, en dat is gelukt. Veel knusse zithoekjes, kaarslicht en sfeervolle verlichting. Met als kers op de taart de piano die bespeelt wordt door vaste pianist Joachim. Heb je na een lange avond tafelen zin om te dansen? Genoeg ruimte, en het wordt hier van harte aangemoedigd.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Oui, zegt u het maar! Foto: indebuurt
Verzoeknummertjes mogen altijd van pianist Joachim! Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

In dit restaurant krijg je geen onzin voorgeschoteld, maar gewoon goed eten in normale porties. “Bij ons geen light maar lekker veel roomboter, want dat hoort in de Franse keuken. Geen gewone oesters maar mooie oesters.” Mon dieu, wat hebben wij zin in deze avond!

We nemen plaats op het terras in de weelderige tuin, en op deze zwoele zomeravond doet deze plek niet onder voor een terrastuin in La Douce France. Weten wat we besteld hebben? Check de volgende pagina’s. Waarschuwing: je gaat trek krijgen!

Escargots

We starten, heel Frans, met Steak Tartare (€12,50) en escargots (slakken, 10,50) als voorgerecht. Erbij een heerlijk koude chardonnay (prijs).  O la la, wat is het lang geleden dat we dit hebben geproefd! Ja, we hebben wel escargots en steak tartare gegeten, maar hier wordt het bereid zoals ze dat ook in Frankrijk doen. Gewoon, perfect. Want dat moet ook, als het om deze gerechten gaat.

De Steak Tartare. Foto: indebuurt
De escargots. Foto: indebuurt
De boter van Bistrot Amélie is perfect zacht. Foto: indebuurt

 

Op de Steak Tartare pronkt een schattig kwarteleitje en de escargots sudderen in een goede olie met lekker veel knoflook. Erbij krijgen we een mandje brood met boter, die preciés goed zacht is (en niet zo’n harde klomp die je bij andere restaurants soms geserveerd krijgt).

Vis van de dag en huisgemaakte frites

Als hoofdgerecht gaan we voor de Poisson du jour (vis van de dag, prijs afhankelijk van de vis) en vandaag is dat rode mul. Op een bedje van ratatouille, een mix van groenten bereid op z’n Frans. De vis is precies goed gaar en de saus délicieux. Het is duidelijk dat ze hier niet zuinig met de boter omgaan, en zo hoort het ook vinden wij.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De Vis van de Dag: rode mul. Foto: indebuurt
De gegrilde groenten en heerlijke huisgemaakte frites. Foto: indebuurt
Crevettes (gamba's) waar je oui tegen zegt. Foto: indebuurt
Een bakje water met een citroentje krijg je er ook bij, wel zo fijn voor je handen als je de gamba's bestelt. Foto: indebuurt

Ook bestellen we Crevettes sautées Pernod (€25,50): enorme gamba’s in romige Pernod-saus en tomaat met huisgemaakte frites erbij. Lékker dat ze zijn! We hebben het over de kakelverse gamba’s maar ook over de friet. Met de hand gesneden knapperige patat, die volgens ons een uur geleden nog een aardappel was! De homemade mayonaise maakt het geheel af: je blijft er van eten. Maar je moet hier ook niet komen als je op dieet bent, je moet hier komen als je écht wilt genieten.

Tarte au caramel framboise

En dan het dessert: een heerlijk huisgemaakt taartje met zachte caramel en verse frambozen (€7,50). De tarte du jour wisselt elke paar dagen af, dus het is altijd een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt.

Bij Bistrot Amélie geldt de wet dat uitstekend eten ook gepaard kan gaan met gezelligheid: daarvoor hoef je niet in een peperduur en stijf restaurant te zitten. “Ik hoef ook niet elke minuut een ober aan mijn tafel die vraagt of het smaakt, of iemand die m’n jas aanneemt”, vertelt Anouschka. Zij behandelt haar gasten als haar vrienden, niet als haar klanten.

Tekst gaat verder onder de foto

Het dessert: Tarte au caramel framboise. Foto: indebuurt

Om te vieren dat ze eindelijk weer open mag, trakteert ze al haar gasten op een gratis glas cremant: een heerlijk frisse Franse bubbelwijn (reserveren kan hier én aan de deur!). Want in het Frans zeggen ze het volgende: Avoir le beurre et l’argent du beurre: je kunt van alles tegelijk genieten. En als dat ergens geldt, is dat wel bij Bistrot Amélie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bistrot Amélie. Meer over Bistrot Amélie ontdekken?

Bistrot Amélie

Gesloten17:00 - 22:30

Javastraat 138A, Den Haag

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.