Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig: in dit museum vertellen Haagse ooggetuigen over de Tweede Wereldoorlog

Aangeboden door Haags Historisch Museum 23 oktober 2020

Tip voor in de herfstvakantie: in het Haags Historisch Museum zijn prachtige verhalen te zien en te lezen van overlevers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede: Ooggetuigen van ’40-’45 hoor en zie je deze mensen via film, foto’s en objecten. En nee, het is dit keer níet ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema die aan het woord is.

Bij de Tweede Wereldoorlog denk je misschien snel aan koningin Wilhelmina, Erik Hazelhoff Roelfzema en Anton Mussert. Maar de verhalen van minder bekende ooggetuigen zijn minstens zo indrukwekkend.

Ondergedoken

Wel eens van Reinder Zwolsman gehoord? Dat was een verzetsmedewerker in vermomming. Reinder, een zakenman in hart en nieren, maakte van zijn goede relaties met de Duitse Sicherheidsdienst gebruik om gearresteerde landgenoten vrij te krijgen. Gesteund door zijn verzetsrelaties heeft hij ook geprobeerd illegale werkers vrij te krijgen. Hij raakte betrokken bij het in Londen gevestigde Bureau Bijzondere Opdrachten (de Nederlandse geheime dienst). Je raadt het al: het roerige leven van Reinder tijdens de Tweede Wereldoorlog kan zo in een film als Zwartboek.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Haags Historisch Museum

Roma en Sinti

Of wat dacht je van de vele Roma (zigeuners) en Sinti die werden vervolgd? Ook hun verhalen komen aan bod in het Haags Historisch Museum. In Den Haag werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 110 afgevoerd naar de gaskamers en concentratiekampen. Er zijn maar een paar Roma en Sinti van de kampen teruggekeerd: in de tentoonstelling vertelt een vrouw over haar Roma-grootmoeder die deze verschrikkingen heeft overleefd.

Bombardementen en hongerwinter

De centrale vraag tijdens Verlangen naar Vrijheid en Vrede is: wat dóet oorlog met mensen? De verhalen van de ooggetuigen zijn stuk voor stuk heftig. Van de angstige meidagen van 1940 en het Duitse bestuur tot de de razzia’s, de Jodenvervolging en de Atlantikwall, het komt allemaal aan bod. Ook zie je fragmenten van het afvuren van V-2’s, de bombardementen in Bezuidenhout en de Hongerwinter.

De tentoonstelling (te zien t/m 17 januari 2021) is aangrijpend, maar niet alleen verdrietig. Het laat de oorlog zien vanuit een persoonlijk perspectief, en je leert er vooral veel van. Eén ding is zeker: als je het museum uitloopt ga je vrijheid nóg meer waarderen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Haags Historisch Museum. Meer over Haags Historisch Museum ontdekken?

Haags Historisch Museum musea

Geopend12:00 - 17:00

Korte Vijverberg 7, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.