Gaaf! Dit Haagse hostel is in de running voor een duurzaamheidsprijs

Aangeboden door Stayokay 15 augustus 2018

Is het scheiden van afval voor jou al jaren geen probleem meer? Blijf je ver weg van plastic en is de hybride auto (of nog liever de fiets) jouw beste vriend? Dan wil je waarschijnlijk ook duurzaam overnachten. Bij Stayokay staat het milieu hoog in het vaandel en dat heeft hen zelfs een nominatie voor de Gaia Green Awards opgeleverd! Je kan stemmen tot 1 september op dit hot- en happening hostel en dit is waarom je dat wilt. 

Bedrijfskleding gemaakt van petflessen

Geen hippe glansbroek met paillettentop voor de werknemers van het duurzame hostel Stayokay. Naast dat dit ook helemaal niet mooi is (vinden wij), is het ook hartstikke belastend voor het milieu. De bedrijfskleding van Stayokay Den Haag is gemaakt van oude bedrijfskleding en gebruikte petflessen. Daarbij dragen zij jeans gemaakt van oude spijkerbroeken. De kleding is voorzien van een REMO key. Hierop is precies te zien hoeveel water, energie en CO2 uitstoot is bespaard.

Afval scheiden en hergebruiken

Bij Stayokay moet je wel even nadenken voordat je iets weg gooit. Je hebt hier namelijk keuze uit niet een, maar drie prullenbakken, zodat je goed het afval kan scheiden. Op het verspillen van halfvolle shampooflessen hebben ze ook iets bedacht. Op elke verdieping vind je een ‘Swap shelf’ waar achtergebleven artikelen gebruikt kunnen worden door de gasten.

Plastic is not fantastic

Bij Stayokay zijn ze niet dol op plastic. Ze hebben daarom geen plastic tasjes maar herbruikbare vouwtasjes; gemaakt van petflessen. Om de linnenpakketten wordt monofolie gebruikt. Dit gaat terug naar de leverancier en wordt hergebruikt. De disposables zijn van bananenblad en van de ingezamelde plastic doppen wordt het opleiden van blindengeleidehonden gefinancierd. Op de receptie vind je geen snoep voor de gasten, maar Doppers: duurzaam gemaakte herbruikbare waterflessen om gebruik van single use petflessen tegen te gaan.

Hergebruiken van grondstoffen

Dit is leuk! Als je een fiets huurt bij het duurzame hostel Stayokay, krijg je een fiets die gemaakt is van oude Stayokay fietsen. De matrassen worden ook niet weggegooid. De Aupingmatrassen gaan terug naar de leverancier en worden hergebruikt tot nieuwe matrassen. Ook de tafels worden terug gestuurd en hergebruikt door de leverancier. Zelfs het frituurvet wordt apart ingezameld, hier wordt biodiesel van gemaakt.

Vijf minuten boenen, dan weer in je schoenen

Dat is de slogan die je op elke douchehangertje vindt bij Stayokay. Dat klinkt in het Nederlands heel poëtisch, in het Chinees (want er komen ook Chinese gasten) wat minder. Namelijk: Cāxǐ wǔ fēnzhōng, ránhòu zài chuān shàng nǐ de xiézi. Weet je dat ook weer! Tot slot is het hostel natuurlijk in het bezit van certificaten voor Hollandse windenergie, Ecogas via leverancier Eneco, en het Europees Eco-label.

Gaia Green Award

Geloof het of niet, maar dit is nog lang niet alles wat het Stayokay hostel doet op het gebied van duurzaamheid. Stiekem zijn we al heel trots dat een Haagse onderneming is geselecteerd voor deze prijs. Wil jij ze een steuntje in de rug geven? Stemmen kan tot 1 september en dat doe je hier.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stayokay Meer over Stayokay ontdekken?

Stayokay

hostels

Nu openHele dag

Scheepmakersstraat 27, Den Haag

Bekijk meer:hostels

adv.