Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een uitvaart in coronatijd: Dit is hoe dat gaat in Den Haag

Aangeboden door CUVO uitvaartzorg 25 maart 2020

We hoeven jou niet meer te vertellen wat er allemaal anders is in Den Haag sinds het begin van de coronacrisis. Maar levenstradities veranderen niet: één van de belangrijkste is wel om gepast afscheid te kunnen nemen van een geliefde of vriend met een mooie uitvaart. Hoe gaat dat nu precies in z’n werk met alle nieuwe maatregelen? CUVO Uitvaartzorg vertelt erover, en legt uit hoe zij het tóch zo mooi mogelijk maken.

Op 23 maart werd bekend dat bijeenkomsten van meer dan drie personen verboden zijn om het coronavirus in te dammen. Voor de uitvaartbranche geldt dit verbod niet: die heeft als één van de weinigen een apart beleid.

Maar desondanks moet een begrafenis of crematie als gevolg van de coronacrisis behóórlijk worden aangepast: er mogen  maximaal dertig mensen op een uitvaart komen. Handen schudden is natuurlijk uit den boze, er is geen cake en koffie meer en 1,5 meter afstand is de norm.

Verder wordt de uitvaart telefonisch besproken in plaats van bij mensen thuis. Allemaal logisch, maar wel even wennen. Een uitvaart dient juist om persoonlijk contact hebben, elkaar even vast te houden, bij elkaar te zijn om het verdriet te verzachten.

Vreemd

“Onze cliënten begrijpen alle maatregelen goed, maar het zit niet in onze aard om mensen teleur te stellen”, vertelt Frank Franse, directeur van CUVO Uitvaartzorg. En hoe je het ook wendt of keert, een teleurstelling blijft het. “Het is voor families nu allemaal heel anders dan verwacht.”  Voor Frank en zijn medewerkers voelt het ook als de omgekeerde wereld.

“Het voelt heel vreemd dat wij de families gewoon weg moeten laten gaan zonder dat wij een kopje koffie of thee kunnen aanbieden, juist omdat onze medewerkers zo graag lekkere drankjes en hapjes aanbieden, iets wat bijna hoort bij een uitvaart. Of om nabestaanden telefonisch bij te staan in plaats van persoonlijk. Maar dat kan nu gewoon niet.”

Op afstand meekijken

Met de regel van maximaal dertig aanwezigen is er op dit moment alleen ruimte voor directe betrokkenen en familie. Er is dus nauwelijks ruimte voor anderen. “Iedereen begrijpt dat, maar het zit niet in onze aard om mensen teleur te stellen”, aldus Frank.

Maar gelukkig is daar de technologie. “Zo kan de begrafenis of crematie opgenomen worden, en kun je live meekijken via Skype. Dit doen we natuurlijk gratis”, vertelt Frank. Ook biedt CUVO Uitvaartzorg aan om eventueel op een later tijdstip alsnog een groter afscheid te organiseren. “Maar niemand weet nu nog vanaf wanneer dat mogelijk is.”

Richtlijnen

Je kunt dus nog steeds bij een uitvaart aanwezig zijn, maar op een afstand. Maar dat geldt bij alles momenteel. En de vraag is ook of en wanneer de maatregelen weer veranderen. De huidige regels voor uitvaarten gelden in elk geval tot 6 april 2020, op de website van CUVO zie je de meest actuele richtlijnen. Heb je twijfels of vragen? Bel ze op 070 346 95 71 (24 uur per dag bereikbaar).


Deze bijdrage wordt je aangeboden door CUVO uitvaartzorg. Meer over CUVO uitvaartzorg ontdekken?

CUVO uitvaartzorg uitvaartcentra

Wijndaelersingel 1, Den Haag

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.