Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit Joodse meisje uit Den Haag overleefde de Tweede Wereldoorlog (en jij kunt haar dagboek nu bekijken)

Aangeboden door Haags Historisch Museum 22 juli 2020

De Haagse Edith van Hessen was Joods én hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Die net als het dagboek van Anne Frank wereldwijd bekend werd. Je leert Edith en andere Hagenezen kennen tijdens de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede: Ooggetuigen van ’40-’45, in het Haags Historisch Museum. Allemaal vertellen zij via film, foto’s en objecten hoe zij de oorlog hebben beleefd.

Bij de Tweede Wereldoorlog denk je misschien snel aan koningin Wilhelmina, Erik Hazelhoff Roelfzema en Anton Mussert. Maar de verhalen van minder bekende ooggetuigen zijn minstens zo indrukwekkend.

Ondergedoken

Neem Edith nou. Een vrolijke jonge Haagse die in 1938 een dagboek begint. Ze schrijft over school, feestjes en jongens. Maar dan breekt de oorlog uit. Edith moet onderduiken, en afgesneden van haar familie brengt ze zware jaren door. Uiteindelijk overleven alleen zij en haar broer Guus de oorlog.

Vanaf het uitbrengen van het dagboek in 1997 werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. “We kunnen haar dus wel de Anne Frank van Den Haag noemen”, vertelt conservator Robert van Lit. In tegenstelling tot Anne Frank overleefde Edith de oorlog, en in de tentoonstelling kun je haar ervaringen zien en horen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Dagboek van Edith van Hessen, 1938-1945. Collectie Joods Cultureel Kwartier.
Edith van Hessen. Foto: privébezit Edith van Hessen

Roma en Sinti

Een andere persoon uit de tentoonstelling is Reinder Zwolsman: actief in de zwarthandel maar ook in het verzet. Het roerige leven van Reinder tijdens de Tweede Wereldoorlog kan zo in een film als Zwartboek.

Of wat dacht je van de vele Roma (zigeuners) en Sinti die werden vervolgd? In Den Haag werden er zo’n 110 afgevoerd naar de gaskamers en concentratiekampen. “Er zijn er maar een paar teruggekeerd”, verteld Robert. “In de tentoonstelling vertelt een vrouw over haar Roma-grootmoeder die het heeft overleefd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Een platgebombardeerd Bezuidenhout, foto Wim Berssenbrugge. Collectie Haags Historisch Museum.

Bombardementen en hongerwinter

De centrale vraag tijdens Verlangen naar Vrijheid en Vrede is: wat dóet oorlog met mensen? De verhalen van de ooggetuigen zijn stuk voor stuk heftig. Van de angstige meidagen van 1940 en het Duitse bestuur tot de de razzia’s, de Jodenvervolging en de Atlantikwall, het komt allemaal aan bod. Ook zie je fragmenten van het afvuren van V-2’s, de bombardementen in Bezuidenhout en de Hongerwinter.

De tentoonstelling (te zien t/m 17 januari 2021) is aangrijpend, maar niet alleen verdrietig vertelt Robert. “Het laat de oorlog zien vanuit een persoonlijk perspectief, en je leert er vooral veel van.” Eén ding is zeker: als je het museum uitloopt ga je vrijheid nóg meer waarderen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Haags Historisch Museum. Meer over Haags Historisch Museum ontdekken?

Haags Historisch Museum musea

Gesloten12:00 - 17:00

Korte Vijverberg 7, Den Haag

Bekijk meer:musea

adv.