Word je in een bar lastiggevallen? Roep dan snel en hard ‘Angela’

Door Joyce Hoogland 11 maart 2018

Op het ene moment sta je gezellig een drankje te doen aan de Grote Markt en op het andere moment word je lastiggevallen door een vervelende ventRoep dan snel en hard het codewoord ‘Angela’ naar het barpersoneel. Zo kun je op een discrete manier duidelijk maken dat je lastig wordt gevallen. 

Het idee achter het codewoord is dat vrouwen soms niet in het openbaar durven te melden dat zij zich onveilig voelen. Met het codewoord ‘Angela’ kunnen zij discreet aan barpersoneel duidelijk maken dat ze bang zijn.

Grote Markt

Het concept is overgewaaid uit Groot-Brittannië en Frankrijk en het codewoord is vernoemd naar een Britse moeder van drie kinderen, die met een hamer werd vermoord door haar echtgenoot. GroenLinks denkt dat het codewoord ook hier in Den Haag nuttig kan zijn. De partij benaderde daarvoor eerst de horeca aan de Grote Markt.

“Ik heb nu niet de indruk dat vrouwen zich in onze zaken onveilig voelen’’, zegt Maarten Hinloopen, eigenaar van zes horecagelegenheden aan de Grote Markt. Zijn personeel is getraind om in te grijpen bij incidenten. In het ergste geval wordt iemand de zaak uitgezet. Dat gebeurt gemiddeld ‘slechts’ één keer per maand. “Maar het kan best zijn dat onze vrouwelijke gasten een bepaalde schroom voelen om dingen te melden. Als blijkt dat er behoefte is aan de code ‘Angela’ dan gaan we dat hier zeker invoeren.’’

Om te bekijken of er behoefte is aan de codenaam plaatste Maarten een oproep op Facebook. Er waren veel positie reacties zoals van Lianne uit Den Haag. Zij schrijft dat ze wel eens is aangerand in een drukke bar op de Grote Markt en dat zij moeite had om bij de beveiligers te komen die bij de ingang stonden. “’Angela’ was toch handig geweest op zo’n moment.’’

Katrien

Aan de ene kant zijn dus mensen positief over het plan, maar ook vragen meerderen zich af of het per se de naam ‘Angela’ moet zijn. Voor één van de barvrouwen van de Grote Markt is dat namelijk helemaal niet zo handig, haar voornaam is Angela. Wat Maarten betreft hoeft het dan ook niet per se de naam Angela te zijn. “Het gaat erom dat we een signaal afgeven dat misstanden laagdrempelig gemeld kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor vrouwelijke slachtoffers, maar ook voor mannen. Ik wil dat iedereen zich hier veilig voelt.’’ Dinsdag bespreekt de horeca-eigenaar de praktische uitwerking met alle bedrijfsleiders.

Bron:  AD

 

Meer over

Nieuws