Krijgen we winterweer in Den Haag? Dit is de weersverwachting voor januari
De kerstman is vertrokken, de oliebollen zijn op en het vuurwerk is gedoofd. Met andere woorden: het nieuwe jaar is…
Pff, wat een weer he? Van al die regen worden wij niet vrolijk. We hebben wel eens het gevoel dat het hier aan de kust veel vaker regent dan ergens anders in het land. Dat is blijkbaar niet vreemd, want het is waar! Weeronline legt uit hoe dat zit.
Kustbewoners zullen het herkennen, nachtenlang geroffel van regendruppels op het dak. Ook voor wie overdag op pad gaat, is een nat pak vaak herkenbaar en dat terwijl dieper landinwaarts geen druppel valt. In de winter regent het aan de kust niet meer dan in een andere plaats van Nederland, máár in de nazomer hebben we wel meer regen. Dat fenomeen wordt kustconvergentie genoemd.
Kustconvergentie vindt voornamelijk plaats bij fris weer, wanneer er een zuidwestenwind staat en de zeewatertemperatuur relatief hoog is. Het verschil tussen windsnelheid en –richting tussen land en zee is een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van extra buien aan de kust.
Op zee heeft de wind vrij spel, maar boven land wordt de wind sterk afgeremd door gebouwen, bomen en dijken. Wanneer dus die wind aan land komt en wordt afgeremd hoopt die lucht zich op. De natuur wil alles in evenwicht houden en zoekt naar een manier om teveel aan lucht kwijt te raken. De enige uitweg is naar boven. Stijgende lucht koelt af en wanneer dat gebeurt ontstaan wolken en regendruppels. Een bui is geboren.
In de late zomer en in het najaar is het zeewater normaal met 16-18 graden op zijn warmst. Direct aan de kust is het water zelfs nog een paar graden warmer.
Het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de temperatuur van hogere delen van de atmosfeer is groot, waardoor lucht opstijgt. Wanneer het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en 5 km hoogte meer dan 40 ˚C is, kan ook onweer voorkomen bij de buien.
Oké, dit was even een lesje regen, maar waarom trekt die regen dan niet naar het binnenland? De nachtelijke buien richting het binnenland doven snel omdat het landinwaarts ’s nachts kouder is dan aan de kust. Daarbij is het daar ook nog eens minder vochtig.
In onze gids
Nu gesloten
Populaire rubrieken