Waarom draagt Haagse Harry een 4x XXL judopak?

Door Joyce Hoogland 13 november 2017

Wij keken vanochtend raar op toen we zagen dat Haagse Harry een gigantisch judopak aan had, compleet met groen-gele band. Iets verderop, aan de Hofvijver, was Jantje ook gekleed in een judopak net als andere beelden. Wat is hier aan de hand?

De beelden gekleed in judopakken zijn een ludieke actie om aandacht te vragen voor The Hague Grand Prix judo. Dit sportevenement is komend weekend in de sportcampus in het Zuiderpark.

Beelden

Naast Haagse Harry en Jantje dragen ook Wim Kan en Conny Vonk bij het Kurhaus, Louis Couperus bij de Surinamestraat, de Flaneur op het Lange Voorhout, Ot en Sien in het Zuiderpark en De Waarnemer op de Kalvermark een judopak.

De Haagse oud-judoka’s Anicka van Emden en Carola Uilenhoed, ambassadeurs van The Hague Grand Prix, trokken Haagse Harry het judopak aan. Dat was nog best een uitdaging. “We moesten flink klimmen en sjouwen om het pak om te doen, maar het lukte nog voor zonsopgang. Ziet er gaaf uit toch?”, aldus Van Emden, die brons won op de Olympische Spelen in Rio (2016). Het pak voor de creatie van Marnix Rueb is speciaal op maat gemaakt, 4x XXL.

Haagse Jantje met judopak
Haagse Jantje met judopak

Gratis toegang

Aan elk judopak dat een beeld aanheeft, hangt een ticket. Degenen die als eerste de unieke code op dit ticket verzilveren krijgen 4 vrijkaarten voor The Hague Grand Prix. Van Emden: “Het is heel bijzonder dat Den Haag zo’n groot mondiaal toernooi organiseert. Daar ben ik trots op en ik hoop dat dit gevoel deze week bij alle Hagenaars gaat leven.”

Judotoernooi

The Hague Grand Prix is een groot mondiaal judotoernooi, dat 17, 18 en 19 november plaatsvindt in de Haagse Sportcampus Zuiderpark. Een dagkaart voor dit judospektakel kost 15 euro en bestellen kan hier.

Meer over

Nieuws Sport