Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vreugdevuur Scheveningen: de regels door de jaren heen

Door Allan Vos 4 januari 2019

Scheveningen is nog steeds niet helemaal bijgekomen van de heftige nieuwjaarsnacht. Op 1 januari 2019 ging het helemaal mis met het vreugdevuur op het Scheveningse strand. Misschien niet zo vreemd met zo’n gigantische vuurstapel. Vroeger stonden we met zijn allen naast en bergje brandende bomen en tegenwoordig zijn het stapels van meer dan 30 meter hoog!

Volgens een onderzoek van RTL Nieuws zijn de regels door de gemeente en de organisatoren van de vreugdevuren de afgelopen jaren steeds weer aangepast en opgerekt. Wij hebben de verschillende afspraken en vele veranderingen van de vreugdevuren door de jaren heen voor je op een rijtje gezet.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

1990 -1995

Foto Haags Gemeentearchief

De functie van de vreugdevuren op het strand is een belangrijke. Jarenlang was het namelijk flink onrustig in Scheveningen en Duindorp. Brandstichting, ruzie met de politie en zelfs plundering waren bijna traditie tijdens de nieuwjaarsnacht. Om daar wat aan te doen werden de vuren naar het strand verplaatst. In 1990 was daar het eerste vuur en vijf jaar later stonden er voortaan standaard twee grote vuurstapels vlakbij de zee.

Vreugdevuur 2013/ 2014

In 2013 ging het mis toen een van de houtstapels na het ontsteken omviel. Niemand raakte gewond. De gemeente nam wel meteen maatregelen die gericht gericht waren op het op een veilige afstand houden van het publiek. De gemeente zegt: ‘Het is toen maar net goed gegaan’.

Vreugdevuur 2014/ 2015

‘Het nakomen van afspraken door de organisatoren bleek bewerkelijk’, was de reactie van de gemeente. Dit jaar was de maximale hoogte van de vuurstapels van 20 meter vastgesteld, maar de twee torens van houten pallets bleken 20,5 en 22 meter hoog te zijn. Toch mocht het vuur gewoon ontstoken worden.

Het vreugdevuur van Duindorp werd dat jaar uitgeroepen tot het grootste vreugdevuur ter wereld, aldus het Guinness Book of Records.

Vreugdevuur 2015/ 2016

Foto ANP

Dit jaar mochten er maximaal 25.000 houten pallets gebruikt worden voor de vuurstapels en is de nieuwe maximale hoogte inmiddels van 20 naar 35 meter opgeschroefd. Maar volgens de gemeente werd daar door beide bouwteams ‘ver aan voorbij gegaan’.

Bouwen mocht tot 31 december 16:00 uur, meer er werd rustig doorgebouwd tot half acht. De gemeente kwam na de evaluatie met het volgende statement: ‘(…) belangrijke afspraken onvoldoende zijn nagekomen’.

Vreugdevuur 2017/ 2018

Ook dit jaar was de gemeente niet zo blij met de organisatie van de vuren. Het vreugdevuur in Scheveningen wilde door het vochtige weer niet branden, zo is te lezen bij Omroep west.

Uiteindelijk ging de brand er van onderaf in, waardoor de stapel na een half uur omviel.

Vreugdevuur 2018/ 2019

48 meter hoog waren de torens afgelopen jaarwisseling, en dat terwijl er naar 35 meter was toegestaan. Tja, wat de gemeente en vooral burgemeester Krikke van het inferno op Scheveningen vinden weten we nog niet. Erg vinden ze het wel, maar het blijft nog oorverdovend stil of er fouten zijn gemaakt en zo ja, door wie die fouten dan gemaakt zijn. We houden je uiteraard op de hoogte.

Lees ook:

Vreugdevuren: een bijzondere traditie op Scheveningen en in Duindorp

Vreugdevuren kennen een lange traditie op Scheveningen. Vroeger werd er bij ieder feestje wel een ‘f...

De chaos uitgelegd: dit wordt er gezegd over het vreugdevuur op Scheveningen

Het laatste woord is nog niet gesproken over de rampzalige nacht op Scheveningen. De politici verwij...

Vreugdevuren Scheveningen lopen uit de hand: branden, tornado’s en paniek

Wat als een groot feest moest eindigen is uitgelopen in flinke paniek. De vreugdevuren op het strand...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.