Snorfietsen er uit: Grote Marktstraat is nu alleen nog maar voor voetgangers en fietsers

Door Allan Vos 12 september 2018

De Grote Marktstraat is een van de bekendste winkelstraten van Den Haag en dat het verkeer er af en toe een zooitje is, is natuurlijk bekend. Om te zorgen dat voetgangers, fietsers en brommers elkaar minder voor de voeten lopen/rijden, mag je binnenkort niet meer met een snorfiets door de straat.

Af en toe is het rennen voor je leven wanneer je wilt oversteken in de Haagse binnenstad. Regelmatig zijn er (bijna) ongelukken. Doordat het verschil van rijweg en voetpad niet meer duidelijk zichtbaar is en het binnenstad gebied tot gedooggebied voor fietsers is omgedoopt, lopen en fietsen bezoekers elkaar flink voor de voeten.

Voor je het weet loop je op de zogenaamde rijweg en fietsers hebben regelmatig grote moeite het winkelend publiek niet aan te rijden omdat wandelaars van alle kanten komen. Maar er is een oplossing.

Verboden te brommen

Vanaf 1 oktober mogen snorfietsen niet meer door de Grote Markstraat, Spuistraat en aangrenzende zijstraten rijden. Snorfietsen rijden volgens de gemeente te hard ten opzichte van winkelend publiek en dat verschil in snelheid is onveilig voor een drukke winkelstraat.

Bromfiets of snorfiets?

Wij vroegen ons af wat een snorfiets was. Een scooter of brommer kennen we wel, maar een snorfiets is toch een beetje een ouderwets brommertje, dachten we. Bromfietsen hebben een geel kentekenplaatje en waren in het gehele voetgangersgebied in de binnenstad al verboden. Maar een snorfiets kun je herkennen aan een blauw kentekenplaatje.

Boete

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, krijgt een bekeuring. Maar je mag eerst nog even ‘wennen’. De eerste 2 weken waarschuwen de handhavers nog. Als je daarna nog door de Grote Marktstraat rijdt met een snorfiets kun je een boete krijgen van € 95 plus € 9 administratiekosten.

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.