Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: zo hard mag je op een elektrische fiets rijden

Door Joram Niese 21 november 2019

Je ziet ze steeds vaker: elektrische fietsen. Soms word je bijna van je eigen fiets afgereden doordat iemand op een E-bike je met een noodvaart inhaalt, andere keren lijkt een E-bikebestuurder nauwelijks sneller te gaan dan iemand op een gewone fiets. Hoe hard mag je eigenlijk rijden op een elektrische fiets?

Om te beginnen is het handig te weten dat er twee soorten elektrische fietsen bestaan. Je hebt de standaard E-bike en de Speed Pedelec. Een E-bike stopt na 25 km/uur met trapondersteuning geven maar een Speed Pedelec ondersteunt tot 45 km/uur, er gelden daarom per fiets verschillende regels.

E-bike

De E-bike gaat dus niet zo heel hard. Als je harder rijdt dan 25 km/uur dan voel je dat de trapondersteuning stopt. Lukt het je toch om nog harder te rijden, dan mag dat gewoon. Let wel op want er zijn plekken in Den Haag met een snelheidslimiet van 15 km/uur (bijvoorbeeld als je vanaf de Torenstraat richting het Buitenhof fietst) en daar moet je je dan ook gewoon aan houden.

Je kunt een elektrische fiets vrij makkelijk opvoeren naar 35 of zelfs 40 km/uur door de snelheidsbegrenzer eraf te halen. Dit moet je zeker niet doen: je fiets gaat hierdoor sneller kapot en je bent niet meer verzekerd. Dus wil je je snelheid verhogen, dan kun je het beste gewoon wat harder trappen of een Speed Pedelec met hogere snelheid aanschaffen.

Speed Pedelec

Deze elektrische fiets heeft iets andere regels. Je rijdt er bijna twee keer zo hard mee als met een E-bike dus mag je ook niet op het fietspad met een Pedelec, maar moet je op de rijbaan waar auto’s makkelijk 50 km/uur rijden. Ook is het risicovol omdat autochauffeurs zich vaak niet bedacht zijn op fietsers op de rijbaan.

Het voelt soms dus veiliger om juist het fietspad te pakken en niet de rijbaan, bedenk je dan goed dat je je snelheid sowieso moet verlagen. Eigenlijk mag je met de Speed Pedelec helemaal niet op het fietspad, gezien de snelheid van deze fiets heb je namelijk een geel kenteken.

Bronnen: Elektrische Fiets en Fietsnetwerk

Conclusie

In een stad als Den Haag is het waarschijnlijk gewoon veel verstandiger om een niet-opgevoerde E-bike te gebruiken. Je kunt dan veilig over het fietspad en je hoeft je op een aantal plekken na geen zorgen te maken over je snelheid.

Lees ook

MAG DAT: een mes kopen bij een kookwinkel en daarmee over straat lopen?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

(Video) MAG DAT? Gevonden voorwerpen zelf houden

Bijna iedereen heeft weleens spullen verloren. Je hoopt dan dat een eerlijk persoon alles terugvindt...

MAG DAT: Eikels, kastanjes of hout sprokkelen in Den Haag

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.