Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, een baby of peuter meenemen op de de scooter?

Door Lizette Bremer 22 december 2019

In landen als China is het heel normaal: een baby of peuter achter- of voorop de scooter. In Den Haag is het een stuk zeldzamer. Want mag dat eigenlijk wel, zo’n dreumes achterop? Wij zochten het voor je uit.

Het ziet er toch een beetje eng uit, een kleintje achter- of voorop de scooter. In Aziatische landen staan ze er bepaald niet van te kijken als je hele gezinnen of kippenhokken achterop hebt, maar hoe dat zit in Den Haag..?

Leeftijd

Over de precieze leeftijd van een kind waarop het officieel mee mag op de scooter, is de informatie die we vonden niet meteen duidelijk. De overheid meldt op zijn website dat kinderen onder de acht jaar ‘een doelmatige en veilige zitplaats moeten hebben met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Vervoer in de laadbak van een (bak)bromfiets of brommobiel mag niet.’

De overheid voegt daar nog aan toe: ‘Kinderen jonger dan acht jaar die achterop een brommer of scooter zitten moeten ook een goedgekeurde helm dragen.’ Het geeft dus géén exacte leeftijd waarop het kind voor het eerst achterop een scooter of brommer kan: het moet vooral stevig, veilig kunnen zitten en een helm op hebben.

Korte tochtjes

De website Veiligheid.nl (de site die ‘veilig gedrag’ aanraadt) helpt ons een klein beetje verder: ‘Totdat het kind het hoofdje niet zelfstandig rechtop kan houden, is het waarschijnlijk beter om uw kindje niet op de fiets (of brommer) te vervoeren. Zodra het wel kan, is het belangrijk dat alleen korte tochtjes gemaakt worden en de route zo gekozen wordt dat er geen of weinig hobbels, drempels en trillingen zijn.’

Dus: geen minimumleeftijd, meer een kwestie van logisch nadenken en juist inschatten dus…

Bronnen: Rijksoverheid, Veiligheid.nl en ANWB

Lees ook:

Sympathiek! Deze lieve kerstacties door Hagenezen, voor Hagenezen

Hartverwarmend, de lieve acties rond kerst in Den Haag. Zelf hebben we natuurlijk onze kerstkaartena...

Alles over het vuurwerk op de Hofvijver 2019-2020

5, 4, 3, 2, 1, gelukkig nieuwjaar! Heb jij ook al zin om dit straks uit te schreeuwen als de klok 12...

De Shoeby outlet is vertrokken en deze winkel komt er voor in de plaats

T-shirts voor een euro en broeken voor een tientje; afgelopen weken was het een ware uitverkoop bij ...

adv.