Hagenaars stonden in 2018 veel vaker én langer in de file

Door Allan Vos 28 december 2018

Nee, je hebt het je niet ingebeeld: je stond écht veel vaker en langer in de file, dit jaar. Ten opzichte van 2017 steeg de verkeersvertraging in Nederland zo’n twintig procent, en rond Den Haag lag dat percentage zelfs nog hoger. Niet alleen tijdens de spits, maar ook overdag was er veel meer oponthoud, blijkt uit de jaarcijfers van de ANWB.

De verkeershinder wordt gemeten in ‘filezwaarte’: lengte keer duur van de file. In 2017 steeg-ie amper, maar in 2018 juist flink. Vooral rond Den Haag. De infrastructuur kan niet op tegen de hoeveelheid verkeer in de piekuren, maar er is ook een andere schuldige: het weer.

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Maart = geen vaart

Weet je nog die storm, op 18 januari? Die zorgde ervoor dat het verkeer op veel plekken compleet vast kwam te staan. Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er die dag toch meer dan zestig vrachtwagencombinaties. En ja, dan is zo’n weg wel even geblokkeerd. Maart is ieder jaar een van de drukste maanden en ook dit jaar was er in die maand weer een flinke piek, qua verkeerschaos. Maart, geen vaart, zullen we maar zeggen. Dat kwam deze keer door de vele ernstige ongelukken, veroorzaakt door heftige regenbuien. En dan was er nog de droge zomer, die met z’n bermbranden en recreatieverkeer ook voor extra oponthoud zorgde.

1135 kilometer file

De drukste ochtendspitsen vonden plaats op maandag en dinsdag, en op dinsdag en donderdag stonden we ’s avonds vaak lang in de file. Op donderdag 1 november was het al helemáál drama, met een recordspits door ongevallen veroorzaakt door heftige regen. Op het drukste moment stond er toen 1.135 kilometer file in ons land.

Op de volgende pagina’s kijken we naar de algemene ANWB File Top 10, de Ochtendspits Top 10, de Avondspits Top 10 en de N-wegen File Top 10.

ANWB File Top 10

In de ANWB File Top 10 zien we Den Haag een paar keer terug:

  • 2: A4 Amsterdam > Den Haag, tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude (filezwaarte: +18%*)
  • 3: A4 Den Haag > Amsterdam, tussen Leidschendam en Zoeterwoude (filezwaarte +34%*)
  • 6: A4 Den Haag > Rotterdam, tussen Den Haag-Zuid en de Ketheltunnel (filezwaarte: +30%*)

* Filezwaarte ten opzichte van 2017

Ochtendspits Top 10

De ANWB keek ook specifiek naar de ochtendspits, en daar lijken Hagenaars die buiten de stad werken de dans nog enigszins te ontspringen. Alleen de mensen die in de richting Amsterdam gaan hebben pech. Zeker bij het stuk Leidschendam en Zoeterwoude. Die staat op nummer 1!

Avondspits Top 10

In de avondspits staan we op twee. Weer vanuit Amsterdam overigens, maar nu op het stuk A4 Roelofarendsveen – Zoeterwoude.

N-wegen File Top 10

De ANWB merkte dat het op de N44 tussen Den Haag en Wassenaar niet echt lekker doorrijdt. Dit traject staat op 2, terwijl het vorig jaar nog op de 4e plek stond.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in de rest van Nederland? Bekijk dan hier alle ANWB-filecijfers.

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.