Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tadaa! Dit is de nieuwe burgemeester van Den Haag

Door Allan Vos 28 mei 2020

Na maanden van spanning is het zo ver: Den Haag heeft een nieuwe burgemeester. Oké, het is nog een aanbeveling van de gemeenteraad. Maar de gelukkige die de komende zes jaar voor bijna 100 procent zekerheid onze stad gaat besturen is Jan van Zanen.

Den Haag nam afgelopen jaar vervroegd afscheid van Pauline Krikke nadat ze opstapte vanwege een kritisch rapport over de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling in 2019. Johan Remkes heeft toen als waarnemend burgemeester de taken overgenomen, tot uiterlijk 1 juli.

De journalisten moesten ruim anderhalf uur buiten Theater Diligentia wachten. Maar om 22:10 uur (donderdag 28 mei) kwam het verlossende woord: VVD’er Jan van Zanen is de nieuwe burgemeester van Den Haag.

Wie is Jan van Zanen

Hij is zeker geen onbekende in de politiek: hij was sinds 2014 burgemeester van Utrecht. Hij was dus de burgervader ten tijde van de tramaanslag in die stad. Ook was hij burgemeester van Amstelveen. De raad noemde hem onder anderen ‘stevig’ en bekwaam’. Ook ‘een goede ervaren burgemeester die Den Haag hard nodig heeft’.

Jan van Zanen is geboren in Purmerend en groeide op in Edam. Hij is 58 jaar en getrouwd met Marian van den Berg.

Burgemeester van Den Haag

Lang is Pauline Krikke geen burgemeester geweest in Den Haag. Toen zij in oktober 2019 opstapte was ze pas anderhalf jaar burgemeester. Ze nam in maart 2017 het stokje over van Jozias van Aartsen. Vanaf oktober 2019 nam Johan Remkes de taken waar, maar vanaf zijn aantreden was al bekend dat de functie tijdelijk zou zijn.

Veel Hagenaars waren blij met het feit dat Pauline Krikke een erg benaderbare burgemeester van de stad was, maar de bijna-ramp tijdens de nieuwjaarsnacht met de vreugdevuren op Scheveningen in 2019 zorgde dat ze opstapte.

Gekozen burgemeester

Toen de vacature voor een nieuwe Haagse burgemeester online kwam hebben 23 kandidaten zich gemeld. Meestal zijn deze kandidaten anoniem, maar Richard de Mos van Hart voor Den Haag en Bert Blase (waarnemend burgemeester van Heerhugowaard) lieten weten dat zij ook een sollicitatiebrief schreven, als statement voor de gekozen burgemeester.

Richard de Mos vertelde in de live-uitzending van TV West dat hij de verkiezing sowieso ‘een toneelstukje’ vond.

De 23 sollicitanten (19 mannen en 4 vrouwen) variëren in de leeftijd van 23 tot 63 jaar. Een aantal heeft ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven. Dat je als burgemeester in Den Haag geboren bent of hier woont, is geen vereiste.

Den Haag

Een mooier beroep is er waarschijnlijk niet, burgemeester van onze Hofstad. Maar het is ook best een pittige functie. Dus: beste Jan: heel veel succes.

Wij van indebuurt hebben ook nog wat tips: niet te veel uit de hoogte doen, Hagenaars én Hagenezen houden niet zo van ‘dik doen’ dus doe (net als Rutte) lekker een bakkie op de Grote Markt, koop lokaal (zo blijft het flinke salaris van de burgemeester lekker binnen de ‘familie’) en hou Den Haag leefbaar, mooi en veilig. Je mag altijd een bakkie komen doen:)

Lees ook:

Jacobse en Van Es (Van Kooten en De Bie). Foto VPRO

Een eigen straat voor de Vieze Man, Jacobse en van Es en Jet en Koosje Veenendaal

Afgelopen week werden Kees van Kooten en Wim de Bie uitgeroepen tot het allerbeste duo uit de Nederl...

Voor Johan en Lenie is het leven een modeshow: ‘Alles wat we dragen komt uit Cannes’

Wij van indebuurt houden wel van een verrassing: zoals dit fashionable echtpaar Johan en Lenie Wagen...
  • Wil jij een 'Nieuw in Den Haag' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Haag.

adv.