Schrik niet! Er gebeurt niks engs onder de witte tent op het Binnenhof

Door Martine Linnemeijer - Chambone 11 januari 2018

Mocht je de aankomende maanden over het Binnenhof lopen en je ziet een grote witte tent staan, schrik niet! Tenminste als het de tent is die wij bedoelen 😉 Want daaronder vindt de restauratie plaats van de mooie fontein die al sinds 1885 op het Binnenhof in Den Haag staat.

Eens in de tien jaar wordt er groot onderhoud gepleegd en in 2018 is het weer zover, de mooie fontein verdwijnt binnenkort onder een grote witte tent. Wachten tot 2020 als het hele Binnenhof wordt opgeknapt, was volgens het Rijksvastgoedbedrijf (die de fontein beheert) niet mogelijk. Eerst worden de onderdelen die los kunnen ervan af gehaald, daarna wordt onder een doek het smeedwerk geschilderd en voor een deel weer verguld. Het mozaïek in de fonteinbak krijgt daarna een onderhoudsbeurt. Medio maart moeten de werkzaamheden klaar zijn. De opknapbeurt kost ongeveer 120.000 euro.

De neogotische fontein was eind negentiende eeuw een cadeautje van de inwoners van Den Haag, als dank voor de restauratie door Pierre Cuypers van de voorgevel van de Ridderzaal in 1880.

Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP