Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: mag je die loslopende rivierkreeften nou vangen of niet?

Door Lizette Bremer 2 juli 2020

Dat de Amerikaanse rivierkreeft zich wel thuis voelt in Den Haag weten we al langer, en nu het zomer is kruipen ze weer gretig in het rond. Vooral waar grachten of sloten in de buurt zijn, kun je er weer over struikelen op straat. Lekker voor in de pan, toch? Maar ze zelf vangen heeft grote gevolgen.

Laatst zagen we een joekel van een Amerikaanse rivierkreeft op ons aflopen. Ieuw! Die dingen kunnen best groot zijn, en echt schuw zijn ze niet. Den Haag is van ons, lijken ze te denken. We kunnen zo langzamerhand van een plaag spreken, want ze eten al het voedsel van onze inheemse rivierdieren op en beschadigen de Haagse kades.

Tekst gaat verder onder beeld

De joekel van een rivierkreeft die we laatst tegenkwamen op de Westvlietweg.

Babyboom

Reden genoeg om ze te vangen en ze in de paella te gooien! “Als mensen rivierkreeften gaan vangen en mee naar huis nemen, wordt de plaag alleen maar erger,” vertelt Thecla den Hoed, woordvoerder van Hoogheemraadschap Delfland.

“Je vangt met name de grote mannetjes, de vrouwtjes met eitjes en de jongen krijg je slecht te pakken. Dan krijg je een babyboom. En ze vermenigvuldigen zich sowieso al zeer snel, want ze hebben hier geen natuurlijke vijanden.” De Amerikaanse rivierkreeft is hier trouwens terechtgekomen omdat ze ooit populair waren als huisdier. Op een gegeven moment belandden er steeds meer op straat en tja, toen kwamen er baby’s.

Huisdier

Verboden is het niet om ze op te pakken als ze over straat kruipen, en vissen op rivierkreeften mag (mits je een visvergunning hebt), maar Hoogheemraadschap Delfland raadt het dus sterk af. Zij breken zich al jaren het hoofd hoe ze in vredesnaam de steeds harder groeiende populatie kreeften moeten stoppen.

“Een bijna onmogelijke opgave, omdat ze al met zovelen zijn. Ze zitten echt overal”, aldus Thecla. In welke Haagse gebieden de meeste rivierkreeften leven kan ze niet zeggen maar: “We zijn druk bezig om te onderzoeken hoe we het aantal rivierkreeften kunnen verminderen in Den Haag.”

Lees meer:

Haagse strandgangers pas op! Deze enge rups zorgt voor overlast

Bij diverse strandopgangen op Kijkduin staan waarschuwingsborden met daarop: Let op bastaardsatijnru...

Paniek met je vogel? Bij deze Haagse dierenartsen kun je het beste terecht

Het zal je gebeuren (en het gebeurde mij); is het na zessen 's avonds krijgt je kanarie kramp bij he...

Heel Kraayenstein kent Charlie ‘Ze landt wel eens op iemands schouder’ (incl. video)

We zien bijna wekelijks een melding over een losvliegende papegaai in de wijk Kraayenstein in Den Ha...

 

 

adv.