Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is Den Haag klaar voor alle nieuwe studenten die eraan komen?

Door Allan Vos 18 augustus 2019

De nieuwe aanwinsten van Den Haag zijn je vast niet ontgaan. De stad wordt langzaamaan overspoeld met nieuwe studenten. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hebben die studenten straks allemaal wel een huis?

Je ziet ze inmiddels mondjesmaat de stad indruppelen; de nieuwe Haagse studenten. Binnenkort komen ze allemaal samen tijdens de introductieweek Oh Oh Intro op het Lange Voorhout. Maar lang niet al die studenten kunnen in Den Haag onderdak vinden. Veel van hen zullen nog een tijdje heen en weer moeten pendelen.

Puur uit nood, omdat er simpelweg geen (betaalbare) kamer, studio of appartement meer te vinden was in de stad moesten studenten vorig jaar uitwijken naar hotels, hostels of zelfs campings. Den Haag is officieel één van de zes steden in Nederland waar de grootste tekorten zijn op het gebied van studentenwoningen. Hoe doet Den Haag het dit jaar?

Noodopvang

Den Haag was niet de enige stad die de enorme toestroom studenten niet aankon. Daarom beloofden de politiek en onderwijsinstellingen het probleem aan te pakken. Hieronder vallen onder andere meer woningen, ieder jaar voldoende noodopvang en betere woonvoorlichting voor internationale studenten.

De NOS zocht uit hoeveel er al van die plannen terecht is gekomen: “Lang niet overal zijn de tekorten in een jaar tijd echt ingelopen. Steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen hebben voor de toekomst wel concrete bouwplannen om het tekort verder te verkleinen.”

Volgens een schatting kwam Den Haag vorig jaar 2700 studentenhuisvestingsplekken tekort. Daarvan zijn er afgelopen jaar 578 gebouwd en zijn er 0 (nul!) noodopvangplekken gerealiseerd.

En nu?

De tekorten blijven een schatting en daarom is het lastig uit te zoeken of er nu wél voldoende woningen zijn. Of de getroffen maatregelen in Den Haag hebben gewerkt, gaan we dus de komende weken zien.

Lees ook

Dit Haagse pand wordt verbouwd tot studentenwoningen

Goed nieuws voor Haagse studenten. Binnenkort kun je wonen op een paar passen afstand van de Haagse ...
Leemanstoren DenHaag. Foto KOW architecten

Haagse studenten opgelet: Er is een nieuw studentencomplex

Er komen steeds meer studenten naar Den Haag en die moeten natuurlijk allemaal een plekje hebben. Va...

Zuipen, seks of studeren? Wij vroegen het aan de nieuwe Haagse studenten

De studenten van Den Haag zijn het nieuwe schoolseizoen goed begonnen. Gisteren was op het Lange Voo...

Haagse inburgeringscursus voor studenten

De zomervakantie zit er weer op en en de meeste studenten gaan zich nu settelen in hun nieuwe stad. ...

adv.