Huh! Haagse horeca discrimineert mensen met hulphonden

Aangeboden door Stichting Voorall 7 december 2018

Het leven met een hulphond is al lastig genoeg. Het is een kwalijke zaak als je òòk nog geweigerd wordt in een restaurant. Floris Ephraim heeft een hulphond en werd geweigerd in een broodjeszaak op de Turfmarkt in Den Haag. ”Ik kreeg te horen dat ik niet welkom was.”

Floris werkte mee aan een steekproef van Stichting Voorall. Drie teams trokken de Haagse Binnenstad in om te polsen hoe hulphond-vriendelijk wij nou eigenlijk zijn. Conclusie: vier van de dertig bezochte Haagse horecazaken laten hulphonden niet toe.

Is iemand toelaten met een hulphond verplicht?

Het antwoord is ja. Als een horecazaak gasten met hulphonden weigeren lappen ze het internationaal VN-verdrag voor personen met een handicap aan hun laars. Floris: ”Dat horecazaken ons wegens hygiëneredenen weigeren slaat nergens op. Een hulphond is getraind en gaat niet van mijn zijde.”

De steekproef

Gelukkig was het niet allemaal slecht. Het grootste deel (26 zaken) vonden het vanzelfsprekend gasten met een hulphond binnen te laten. Wat betreft de zaken die niet zo welwillend waren is melding gedaan bij het College voor de Rechten van de Mens en bij Den Haag Meldt (het Haagse discriminatie meldpunt). Tot slot ligt er een verzoek bij de gemeente Den Haag steviger te controleren en ook afspraken te maken met de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Wat is een assistentiehond?

Blindengeleidehonden, hulphonden, signaalhonden, honden voor mensen met Post traumatisch stress syndroom zijn allemaal hulphonden of assistentiehonden. Een beperking van iemand die afhankelijk is van een assistentiehond is niet altijd zichtbaar.

Sticker

Ben je horecaondernemer en wil je duidelijk maken dat hulphonden welkom zijn? Bestel dan de sticker ‘geleidehonden welkom’ laat zien dat je gastvrij bent voor mensen met een hulphond.

Lees òòk:

Hoe is het om in Den Haag te winkelen in een rolstoel? Wij gingen op onderzoek uit

Het is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, lekker even de stad in, shoppen en ko...

Dit is hoe je oma achter de geraniums vandaan krijgt

Een van de meest vervelende dingen van ouder worden, is het verliezen van je zelfstandigheid en mobi...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Voorall. Meer over Stichting Voorall ontdekken?

Stichting Voorall dienstverlening

Van Diemenstraat 196, Den Haag

Bekijk meer:dienstverlening

adv.