Openbaar vervoer in Den Haag: Dit gaat er veranderen in 2019

Door Joyce Hoogland 5 december 2018

De HTM gaat over op een nieuwe dienstregeling. Niet alleen de tijden van trams en bussen veranderen, maar ook een aantal routes en nummers van bussen. Verder wordt het nachtbusnet uitgebreid. Wij hebben een aantal belangrijke wijzigingen op een rij gezet.

De nieuwe jaardienst 2019 van de HTM gaat al zondag 9 december in en dit zijn de wijzigingen:

Bus 18: Clingendael – De Schilp

Busnummer 18 komt te vervallen. Bus 20 en 29 nemen een deel van de route van bus 18 over op het traject: Clingendael – Station Den Haag Centraal. Let op: de halten Laan van Clingendael, Breitnerlaan en Van Alkemadelaan vervallen per 9 december. Op de route van Station Den Haag Centraal naar Rijswijk gaan bus 22 en 29 rijden. Meer info staat op de lijnpagina van bus 18.

Bus 20: Duinzigt – Station Den Haag Centraal

Bus 20 is een nieuwe buslijn die rijdt van Station Den Haag Centraal via het HMC Bronovo naar Duinzigt.

Bus 21: Vrederust – Scheveningen Noord

De route van bus 21 blijft grotendeels hetzelfde, alleen de route door het Statenkwartier wijzigt. Meer info staat op de lijnpagina van bus 21.

Bus 22: Den Haag Duindorp – Rijswijk De Schilp

De route van bus 22 tussen Duindorp – Scheveningen – en Station Den Haag Centraal blijft hetzelfde. Na Station Den Haag Centraal rijdt bus 22 voortaan door via Station Hollands Spoor, Rijswijk Station naar Rijswijk De Schilp.
Op de route van Station Den Haag Centraal naar Duinzigt/Oude Waalsdorperweg rijden bus 20 en 29. Meer info staat op de lijnpagina van bus 22.

Bus 23: Scheveningen Noord – Den Haag Colijnplein

Bus 23 gaat rijden van Scheveningen Noord naar het nieuwe eindpunt halte Colijnplein. Deze halte ligt bij winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. De route van het Colijnplein naar Kijkduin wordt gereden van 1 mei t/m 31 augustus in de weekenden en tijdens de zes weken zomervakantie dagelijks van 9.00 tot 20.00 uur. De route van bus 23 in Rijswijk door de muziekbuurt vervalt. Meer info staat op de lijnpagina van bus 23.

Bus 24: Station Den Haag Mariahoeve – Den Haag Kijkduin

De route van bus 24 blijft hetzelfde. De omleidingsroute vanwege werkzaamheden op de Sportlaan duurt nog tot medio april 2019.

Bus 25: Vrederust – Grote Markt

De route van bus 25 blijft hetzelfde.

Bus 26: Den Haag Kijkduin – Station Voorburg

Deze route van bus 26 blijft hetzelfde, ook het korte traject: Den Haag Kijkduin – Station Hollands Spoor blijft intact.

Bus 27: Randveen – Station Den Haag Mariahoeve

Deze nieuwe sneldienst rijdt tijdens de spits (ma t/m vr) vanaf Den Haag Zuidwest via o.a. de Leyweg, Haagse Markt, Station Hollands Spoor, Den Haag Centraal Station naar Station Mariahoeve. Bus 27 stopt onderweg bij een beperkt aantal halten.

Bus 28: Den Haag Zuiderstrand – Station Den Haag Centraal – (Voorburg Station)

Op de route van bus 28 gaat HTM met elektrische bussen rijden. Dit nieuwe type bus is stiller en emissievrij. Bus 28 rijdt van Den Haag Zuiderstrand naar Station Den Haag Centraal en in spits rijdt de bus door naar Voorburg Station. Meer info staat op de lijnpagina van bus 28.

Bus 29: Station Rijswijk – Den Haag Oude Waalsdorperweg

Deze spitslijn rijdt tussen Rijswijk Station en de Oude Waalsdorperweg. Tussen Rijswijk Station en halte Van Hoytemastraat rijdt bus 29 de huidige route van bus 18. Vanaf de Van Hoytemastraat rijdt bus 29 de Van Alkemadelaan op naar de halte Bronovo en vervolgens naar de Oude Waalsdorperweg.

Bus 31 en 61:  Station Den Haag Centraal – Vredespaleis/Scheveningen Noord

Deze bussen die tram 1 vervangen tussen Scheveningen Noord en het centrum van Den Haag, blijven voorlopig nog rijden.

Nachtnet N1 t/m N6

Vrijdag- en zaterdagnacht verzorgt HTM het nachtnet met zes buslijnen: N1 t/m N6. Tussen 01.00 en 05.00 uur rijden de zes bussen vanuit het Centrum naar de omliggende wijken en gemeenten. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, wordt het nachnet vanaf vrijdag 14 december uitgebreid naar o.a. Voorschoten, Wassenaar, Vroondaal en de Binckhorst.

Wijzigingen tram per 9 december:

De routes van de trams blijven hetzelfde. De vertrektijden van de tram kunnen wijzigen.
Klik hier voor de flyer over de nieuwe dienstregeling.

Plattegronden nieuwe situatie

Klik hier voor de plattegrond van het busnet per zondag 9 december 2018.
Klik hier voor de plattegrond van het nachtbusnet per vrijdag 14 december 2018.

  • Wil jij een 'Nieuw in Den Haag' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Haag.

adv.