Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe coronamaatregelen in Den Haag: ‘de boosdoeners zijn mensen die regels negeren’

Door Allan Vos 18 september 2020

Den Haag staat er niet goed voor in de bestrijding van het coronavirus. In onze stad geldt het risiconiveau ‘zorgelijk’. De Veiligheidsregio Haaglanden neemt zelfs extra maatregelen. Lees ze hier.

Naast de maatregelen die worden genomen die worden vastgelegd in een Noodverordening, neemt de Den Haag nog een aantal aanvullende maatregelen om het virus onder controle te krijgen.

Coronamaatregelen

Het belangrijkste is dat iedereen zich vooral moet houden aan de geldende regels van afstand houden, handen goed wassen en desinfecteren. De komende tijd wordt daar nog extra aandacht voor gevraagd. Dit geldt voor thuis en in het openbare leven, zoals in winkels, in de horeca en op feestlocaties. Daarom vraagt de regio Haaglanden vooral: Neem je verantwoordelijkheid en hou je aan de maatregelen. Maar er is meer.

Basisregels

De basisregels blijven onveranderd van kracht: anderhalve meter afstand houden, regelmatig handen wassen en in de elleboog niezen. Als je klachten hebt, laat je dan testen en werk zoveel mogelijk thuis.

Corona in Den Haag

Verder neemt de veiligheidsregio de volgende maatregelen:

  • Kwetsbare groepen worden extra beschermd: De komende tijd worden ‘venstertijden’ ingesteld voor deze groepen bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren.
  • Er komt meer communicatie gericht op doelgroepen waar besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren en studenten.
  • Handhaving wordt geïntensiveerd: Er komen gerichte controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden.

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn.  In de persconferentie gaf een bezorgde premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat. Daarom is het enorm belangrijk om de basisregels rondom corona te volgen.

Een andere regel is dat er maximaal 50 personen bij elkaar mogen komen, dat was eerst nog 100. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Er zijn een paar uitzonderingen: scholen, uitvaarten, demonstraties en religieuze bijeenkomsten.

Een ander genoemde verandering in de regels is dat snotterige kinderen tot 12 jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten.

Nieuwe regels, wat vinden we daar van?

Zodra de nieuwe maatregels bekend werden gemaakt, kwamen de reacties op social media los. En die waren niet altijd even positief. Zo zegt Rob als reactie op de sluiting van cafés op Facebook: ‘Gaat het virus om middernacht weg?’.

Emile zegt: ‘Niet doen….de horeca is niet de boosdoener…dat is het gedrag van de jongeren en mensen die regels negeren.’ Ina is het daarmee eens: ‘Vind het niet terecht. Want dan gaan de studenten nog meer met grote groepen in park of in studentenhuizen met z’n alle feesten.’ En Nico heeft een tip en zegt: ‘Gewoon de gordijnen dichtdoen.’

Lees ook:

Aai, dat gaat niet goed: Den Haag is een coronabrandhaard

Het leek allemaal even een stuk beter te gaan. Ondanks dat we massaal naar het strand gingen bleef d...

Waarom kloppen de weerberichten niet? Haagse weerman legt uit: ‘Corona is boosdoener’

Ben jij ook zo'n weerchecker? Voordat je op de fiets springt nog even kijken of er een buitje aankom...

Op deze modieuze dag krijg je bij heel veel winkels dikke korting

In het weekend van 26 september bruist Den Haag van de mode. Met The Hague Fashion Week en de Glamou...

Meer over

Corona Nieuws

adv.