Soeboer is weer open: ‘We gaan voor de authentieke smaak van toen’

Team Soeboer (bediening en kok).Foto PR.

Overal waar Martina Kajat komt, herkennen mensen haar van Soeboer. Zij is namelijk de dochter van de oprichters van het Indonesische restaurant in Den Haag. In oktober leek er een einde aan het icoon te komen; de zaak werd failliet verklaard, maar er is nu goed nieuws. Soeboer is weer up and running.

In de afgelopen 65 jaar is er vaak van eigenaar gewisseld en in oktober leek er een einde aan Soeboer te komen. Nadat de toenmalige eigenaar Ragner Flink overleed, werden de twee vestigingen van Soeboer failliet verklaard. Twee vrienden van Ragner konden niet aanzien dat zijn harde werk ten onder zou gaan en blazen het restaurant nu nieuw leven in.

Vroeger

Het oude personeel en de nieuwe eigenaren hebben de handen ineen geslagen: “We willen weer de authentieke Soeboer-smaak en -sfeer terugbrengen”, aldus de 74-jarige Ton van Opstal, één van die oude personeelsleden die nu graag helpt Soeboer weer op de kaart te zetten. Hij is namelijk met Martina, de dochter van de oprichters, getrouwd.

Onder het genot van een kopje koffie en een stukje taart vertelt het stel graag over hoe het allemaal begon: “In 1936 kwamen mijn ouders, beiden als au pair, vanuit Indonesië met een gezin mee naar Nederland”, vertelt Martina. Daarna heeft haar vader Mas Kajat onder andere als kelner bij restaurant Bali op Scheveningen gewerkt. En in 1958 opende hij samen met zijn vrouw Siti Aminah restaurant Soeboer aan de Koningstraat.

Lees verder onder de foto >>>

Ton en Martina. Foto indebuurt

“Dat was een heel leuke straat, iedereen liep bij elkaar naar binnen”, vertelt Martina. Zij wilde na haar 15de niet meer naar school dus moest ze van haar vader in het restaurant helpen. “Ik kan helemaal niet koken, maar ik vond het heerlijk om de mensen te bedienen.” Martina, twee omaatjes en de andere personeelsleden zorgden voor die bijzondere Soeboer-sfeer waar nu nog over gesproken wordt. “Het was alsof je bij iemand thuis kwam eten”.

In die tijd werd er ook al eten afgehaald. “De hele straat stond vol met mensen met pannen in hun handen. Voor 2,50 gulden konden ze bij de deur nasi rames afhalen.”

>>>

Soeboer Den Haag
Martina. Foto Soeboer Den Haag

In Amsterdam ontmoette Martina Ton. Zij trouwden daar, maar de Haagse kon niet aarden in de grote stad dus trokken ze in bij haar ouders, boven het restaurant aan de Koningstraat. Ondanks dat dat al 55 jaar geleden is, is zijn Amsterdamse accent nog duidelijk te horen.

Cultuur

“Ik speelde in een Indo-band en was wel bekend met de Indo cultuur (Indonesisch met Nederlandse invloeden) maar daar, bij het gezin van Martina, kwam ik echt in een hele andere wereld terecht. Ik werd in de Indonesische wereld ondergedompeld, mijn schoonouders spraken niet eens Nederlands.” Het beviel Ton wel en dus ging ook hij aan de slag in het restaurant. “Ik had nog nooit in de horeca gewerkt, dus dit was heel nieuw voor mij. Ik deed van alles, van bedienen tot kokos persen.” Ton heeft nog andere baantjes gehad van salesmanager tot vrachtwagenchauffeur, maar hij kwam altijd weer terug bij Soeboer. Nu treedt hij op als adviseur om mee te helpen de authentieke smaak en sfeer terug te brengen.

Iets magisch

In de jaren ’70 werd de Koningstraat gerenoveerd dus moest het restaurant verhuizen, er was een plekje aan de Brouwersgracht. Toen Siti overleed hertrouwde Mas en zijn nieuwe vrouw nam het werk in de keuken over. Uiteindelijk is het oudere stel naar Indonesië teruggegaan en Soeboer werd in 1993 verkocht. Daarna is de zaak twee keer failliet gegaan voordat ondernemer Ragner Flink het kocht.

Ragner was een vaste klant van Soeboer en kon niet zonder zijn favoriete gerechten. In 2013 heropende hij Soeboer. “Ragner heeft er echt iets moois van gemaakt. Soeboer was weer helemaal terug”, aldus Ton. Ragner opende een nieuwe vestiging aan de Piet Heinstraat en in Moerwijk. Die laatste moest jammer genoeg sluiten na gedoe met de gemeente. “Soeboer liep een paar jaar echt goed, elke avond zaten we vol. Maar onder andere de corona-periode was erg zwaar voor Ragner en de zaak. Ook de sluiting van het restaurant in Moerwijk heeft hem veel pijn gedaan.”

Ragner overleed op 28 november 2022 en met zijn overlijden leek het icoon Soeboer ten onder gegaan. Maar het restaurant heeft bijna iets magisch. Want ook nu weer zijn er mensen die blijven geloven in het succes. Twee vrienden van Ragner konden al zijn harde werk niet verloren laten gaan en zijn met een deel van het oude personeel aan de slag gegaan. “Het personeel is zo gemotiveerd om door te gaan, waardoor wij niet anders konden dan het restaurant heropenen”, aldus Albert -Jan Struijk, een van de nieuwe eigenaren.

Soeboer is terug

Soeboer aan de Brouwersgracht is geleidelijk open gegaan en het afhaalrestaurant aan de Piet Heinstraat opent vrijdag 10 maart. Vooraf zijn er veel proefavonden geweest met vaste klanten. De nieuwe eigenaren wilden niet open totdat de gerechten goed waren. De kok is gebleven en daarbij is de kok van tien jaar geleden teruggekomen. “De proefpersonen waren erg kritisch, en dat heeft ons geholpen om nu weer heerlijke authentieke gerechten op de kaart te kunnen zetten.” Wil je het zelf testen? Soeboer is zeven dagen per week van 16.00 uur (tot de laatste klant weggaat) geopend.

Lees ook…

 • De rijke geschiedenis van restaurant Soeboer

  Het Indonesische restaurant Soeboer bestaat al 60 jaar. Soeboer begon als een klein eethuisje in Den Haag en is inmiddels…

  Soeboer . Foto Guus Schoonwille AD
 • Wil jij een 'Nieuw in Den Haag' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Haag.

Meer in deze categorie

Nieuw in Den Haag

Ga naar “Dit gaat er gebeuren met het oude pand van V&D aan de Grote Marktstraat”

Dit gaat er gebeuren met het oude pand van V&D aan de Grote Marktstraat

Ga naar “Nieuw en nét open: bij deze kleermaker in Den Haag wordt mode voor jou op maat gemaakt”

Nieuw en nét open: bij deze kleermaker in Den Haag wordt mode voor jou op maat gemaakt

Aangeboden door New Tailor Den Haag

New Tailor
Ga naar “Jippie! De kermis is weer in de stad”

Jippie! De kermis is weer in de stad

In onze gids

Ga naar “Aleppo Restaurant”

Aleppo Restaurant

 • Zoutmanstraat 2A
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 3 stuks € 9,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Sensodyne van € 20,97 voor € 12”

Sensodyne van € 20,97 voor € 12

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag”

Redacteur/Community Manager indebuurt Den Haag

 • Indebuurt Den Haag
 • Tijdelijk

Agenda

Ga naar “Parkpop 2023”

Parkpop 2023

 • 11 juni 2023
Ga naar “The Life I Live 2023”

The Life I Live 2023

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Ga naar “Bevrijdingsfestival 2023”

Bevrijdingsfestival 2023

 • 5 mei 2023
Ga naar “Concert Muse”

Concert Muse

 • 7 juni 2023
Ga naar “Vlaggetjesdag 2023”

Vlaggetjesdag 2023

 • 17 juni 2023