Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niet vergeten, morgen gaat de zomertijd in (en dit is waarom we die hebben)

Door Lizette Bremer 28 maart 2020

Ja, het is weer die tijd van het jaar. Die tijd van langer licht en opstaan als de zon al opgekomen is. Wij leggen even uit hoe dat ook alweer zit met de zomertijd en je klok verzetten, want je bent echt niet de enige die elk jaar denkt ‘Eh… Hoe zat dat ook alweer?’.

Voordat we je gaan vertellen wat je nou precies moet doen met je wekker dit jaar, vertellen we eerst de reden achter de zomertijd.

Last

Dat is simpel: energie besparen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd voor de eerste keer ingevoerd (en vervolgens weer afgeschaft). Na de grote oliecrisis in 1973 was zo’n beetje heel Europa er zo belabberd aan toe dat Nederland de zomertijd in 1974 weer her-invoerde. Helpt het? Critici zeggen dat het meer schade dan goed doet ook al ‘verspil’ je minder daglicht.

Planten en dieren passen zich niet vanzelf aan, dus bijvoorbeeld boeren moeten veel moeite doen hun koeien eerder op te starten en telers om hun planten en gewassen tijdig van water te voorzien. En mensen? Tja, er zijn er een hoop die slaapproblemen krijgen omdat het langere licht hen stoort. Vooral kinderen, avondmensen en ouderen schijnen hier last van te hebben.

Maar oké, zoals beloofd: dit jaar de klok een uur vóóruit op zondag 29 maart 2020 om 02:00 uur ’s ochtends. Kattenbelletje: In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit:)

Bronnen: Promovendum.nl, Wikipedia, Europa-nu.nl

Lees ook:

Zo wordt de klok van de Grote Kerk in Den Haag op wintertijd gezet

Het is alweer bijna tijd om de klok een uurtje terug te draaien. In de nacht van zaterdag 26 oktober...

Kom maar door! Vandaag is de eerste officiële lentedag

Het begin van deze week bracht ons met iets hogere temperaturen al een voorproefje maar vandaag moge...

Lente in Den Haag: Genieten van prachtige bloesems (video & foto’s)

In Den Haag is het niet alleen kommer en kwel. De lente is begonnen en de bomen staan in bloei. Een ...

Meer over

Nieuws

adv.