Reminder! De Koningstunnel gaat maandenlang dicht

Door Allan Vos 18 februari 2019

Even een reminder: eind volgende week gaat de Koningstunnel dicht. Dit is toch niet te doen!? Dat was de eerste uitroep die hier over de redactie ging toen we hoorden over de renovatie van de Koningstunnel. De Haagse tunnel gaat (in het uiterste geval) maar liefst zeven maanden dicht. Wat nu en waarom?

De werkzaamheden beginnen vrijdag 1 maart. De tunnel wordt vanaf die dag tot uiterlijk 1 oktober 2019 afgesloten voor het verkeer. De Koningstunnel dateert uit het jaar 2000 en is een belangrijke tunnel voor verkeer in de route rond de binnenstad van Den Haag. De tunnel ligt direct naast station Den Haag Centraal en is onderdeel van de Centrumring en de parkeerroute.

Renovatie

De 700 meter lange tunnel krijgt aanpassingen op zowel het ventilatie- als beveiligsystemen voor calamiteiten. Alle tunnels in Nederland zijn of moeten nog worden aangepast aan de nieuwe eisen van de Wet Aanvullende Regels Veiligheid Wegtunnels (Tunnelwet); zo ook de Koningstunnel.

De bestaande installaties in de tunnel worden compleet vernieuwd en uitgebreid. In totaal gaat het om meer dan veertig verschillende installaties, waaronder verlichting, ventilatie, verkeersdetectie, camera’s, noodtelefoons en vuilwaterpompen.

Gevolgen

Omdat de Koningstunnel zo’n belangrijke verbinding is voor het autoverkeer rond de binnenstad, heeft de afsluiting uiteraard grote gevolgen. Om ervoor te zorgen dat de 20.000 auto’s, vrachtwagens en bussen die dagelijks door de Koningstunnel rijden toch goed hun weg kunnen vinden, gelden er verschillende omleidingen, zijn er verkeersregelaars in touw en wordt er alles aan gedaan om weggebruikers goed te informeren.

Omleidingen

Tijdens de afsluiting van de Koningstunnel wordt het verkeer van de Binckhorst richting Scheveningen omgeleid via Schenkkade, Laan van NOI en Benoordenhoutseweg. Scheveningen richting Binckhorst wordt omgeleid via Zuid-Hollandlaan, Pr. Clauslaan, Pr. Beatrixlaan en Schenkviaduct.

Ook is er een omleiding vanaf de Lekstraat, Schedeldoekshaven, Pr. Bernhardviaduct. Op andere punten wordt omgeleid via Schenkviaduct. Vanaf het Korte Voorhout wordt aangehaakt op de omleiding via de Zuid-Hollandlaan.

HTM

De HTM-buslijnen 20 en 29 worden omgeleid via Rijnstraat en Prinsessegracht, de bestaande haltes blijven in gebruik.

Lees ook:

De verkeersboetes gaan in 2019 omhoog en dit betaal je ervoor

Krijg jij ook geregeld een boete op de mat? Dan hebben we helaas erg vervelend nieuws voor je: de ve...

Deze grote werkzaamheden zijn in 2019 in Den Haag

Den Haag is altijd in beweging en in 2019 staan er een aantal flinke werkzaamheden op het programma ...

adv.