Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat!? Zangeres Pink is weg, maar de confetti ligt er nog steeds

Door Allan Vos 19 augustus 2019

Wat wás ze gaaf he! We genieten nog steeds na van het concert dat Pink vorige week (zondag 11 augustus) op het Malieveld gaf. Het gebied rondom het Malieveld ‘geniet’ ook nog steeds. Het lijkt wel feest, want er liggen nog steeds duizenden confettisnippers. Moet dat niet opgeruimd worden?

Tijdens het concert dat Pink afgelopen week gaf sprak de zangeres nog volop over het milieu en liefde voor de natuur, toch sloot ze een van haar nummers spectaculair af met roze confetti. Op dat moment dachten we nog, ‘Ach, dat zal wel biologisch afbreekbaar zijn’. Confetti is namelijk vaak enorme rotzooi die je maanden later nog tegenkomt. Daarnaast zijn er om die reden regels opgesteld wat betreft het gebruik van confetti.

Niets is minder waar. Een week later ligt de grond van het Malieveld, aan de kant van de Utrechtsebaan, nog steeds bezaaid met vieze rood/roze papiersnippers. Reden om eens aan de bel te trekken bij de gemeente. Want een concert is leuk, maar het moet natuurlijke niet ten koste gaan van de natuur.

Tekst gaat verder onder het filmpje


Als we kijken naar de regels over afval van feestjes in Den Haag komt er in elk geval een regel voorbij over het oplaten van ballonnen. Die zijn niet afbreekbaar en levensgevaarlijk voor dieren. Die kunnen er namelijk in stikken. Maar dieren kunnen natuurlijk ook de confetti aanzien voor voedsel, dus zoeken we verder.

Over confetti (en het gooien van rijst) wordt alleen gesproken bij trouwlocaties. Want hoe leuk het ook is, als je gaat trouwen mag je de straat niet volstooien met dergelijke rommel omdat het veel geld kost de boel weer schoon te krijgen. Over confetti bij een concert lezen we niks.

Mojo

De organisator van het Pink concert, Mojo, is verantwoordelijk om het Malieveld weer schoon achter te laten. En Mojo geeft aan dat Staatsbosbeheer erg tevreden is over het opruimen van de papiersnippers. “Er ligt hier en daar nog wel een snipper”, geeft een woordvoerder aan. “Maar de rommel valt erg mee en de restjes zullen wel wegspoelen als het gaat regenen.”

Boswachter Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer laat weten dat strooimiddelen zoals confetti op het Malieveld eigenlijk niet is toegestaan maar dat Mojo dit speciaal heeft aangevraagd. Er is dan ook biologisch afbreekbare confetti gebruikt die over een paar weken afgebroken moet zijn. Ook zegt zij: “Er zoveel mogelijk verwijderd door Mojo, maar er blijft altijd wat achter en door de wind is er toch nog het een en ander weggewaaid. Met name in de Boslaan. Dit is niet helemaal te vermijden en inherent aan het toestaan ervan.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Confetti bij het Malieveld een week na het concert van zangeres Pink. Foto Joyce Hoogland

Confettiverbod

Confetti is niet zo’n groot probleem voor het milieu als sigarettenpeuken. Maar volgens Stichting NederlandSchoon draagt de confetti wel bij aan de hoeveelheid zwerfafval. Papieren confetti heeft er ongeveer een half jaar voor nodig om af te breken en er is nog niet bekend hoe schadelijk de inkt is voor het milieu. Gelukkig is de gebruikte papieren confetti wel beter voor het milieu dan de plastic variant, want die breekt nooit af en blijft dus eeuwig bestaan.

In Rotterdam wordt zelfs gesproken over een confettiverbod. Tijdens Koningsdag werd daar in het Rotterdamse Zuiderpark een wereldrecordpoging confetti schieten gedaan. De vergunning daarvoor werd alleen afgegeven wanneer de organisatie de boel ook weer zou opruimen. Wat niet gebeurde. De organisatie van het evenement krijgt nu een flinke boete.

Robert Barker van de Haagse Partij voor de Dieren laat weten ‘Het afschieten van confetti is als het op straat gooien van je frietzakje. Als je je afval niet zelf opruimt, hoor je daar gewoon een boete voor te krijgen. De Partij voor de Dieren verwacht van organisatoren dat zij hun eigen troep opruimen. Als zij dat niet doen, moet de gemeente handhaven.’

Lees ook:

Fotoserie & video van Pink op het Malieveld in Den Haag

Zo’n 50.000 fans genoten zondagavond van het optreden van wereldster P!nk op een bomvol Malieveld. D...

Van The Rolling Stones tot Bassie en Adriaan: 20 foto’s van het Malieveld

Al sinds het einde van 1500 is het Malieveld een grasvlakte waar evenementen worden georganiseerd. E...

Goed besluit!? In Den Haag wordt het verboden om ballonnen op te laten

Bij veel feestjes en evenementen worden ballonnen opgelaten. Een feestelijke traditie, maar het is w...

Vroeger hadden we deze zinken vuilnisemmer mét de naam ’s Gravenhage erop

Je ziet ze af en toe nog voor de deur staan als vuilnisbak, ter decoratie of als bloembak: de zinken...

adv.