Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtkwaliteit in Den Haag is superslecht: dit kun je zelf doen

Door Allan Vos 13 januari 2020

De luchtkwaliteit in Den Haag is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht minder schoon geworden.We vroegen Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Den Haag zweven er van beide gassen veel meer deeltjes rond dan gemiddeld in ons land. In Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Rijswijk is de luchtkwaliteit pas écht waardeloos: daar is de meest vieze lucht van Nederland. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente:

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Den Haag te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie.

Hij vertelt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het OV of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten.” Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”

Lees ook:

Jij mag het zeggen: wat voor burgemeester wil je voor Den Haag

Nog niet zo lang geleden zat Pauline Krikke met de Haagse ambtsketting om en inmiddels is ze alweer ...

Video: Wij namen een kijkje bij de verbouwing op Hollands Spoor

De vernieuwing van station Hollands Spoor duurt nu al meer dan anderhalf jaar. De bedoeling was dat ...

Opgespoord! Hier zijn de restaurants uit Kijkduin naartoe

De boulevard op Kijkduin is leeg. Jammer maar helaas. De afgelopen maanden vertrokken alle leuke win...

Mag dat: de koning of koningin fotograferen als je ze zomaar tegenkomt?

Stel, je loopt de Bijenkorf binnen en ineens zie je Maxima tussen de cashmier shawls snuffelen. Foto...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.