Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het luchtalarmen blijft deze maandag stil en dit is waarom

Door Allan Vos 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks op veel plekken in Den Haag om 12.00 uur het luchtalarm. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar vandaag zal het luchtalarm stil blijven. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten dadelijk om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

mondkapje

Update: De stand van zaken rond het coronavirus in Den Haag

Het coronavirus is hét gesprek van de dag in Den Haag. De maatregelen die worden getroffen om het vi...
Hotel Des Indes

Hotel Des Indes in Den Haag is gesloten

Het prachtige 5-sterrenhotel Des Indes aan het Lange Voorhout heeft de deuren (tijdelijk) gesloten. ...

Mysterie: Daarom zijn de palen onder De Pier gekleurd

Vrolijk hè, die gekleurde palen onder De Pier! Er zijn daar al heel veel Facebook-profielfoto's en I...

Fijn: Deze Haagse restaurants bezorgen een heerlijk ontbijt of brunch tijdens Pasen

Oh wat keken wij er dit jaar naar uit om een paasontbijtje te eten in één van die heerlijke restaura...

adv.