Den Haag

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Getverdemme! Den Haag ligt bezaaid met gebruikte mondkapjes

Door Allan Vos 22 oktober 2020

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal op straat gegooide mondkapjes toe. We begrijpen dat je je niet herbruikbare mondkapje graag kwijt wilt na een bezoek aan de winkel of in de trein maar om dat nou op straat te gooien?

Na een spoor van op straat gegooide plastic handschoentjes zien we nu opeens overal plastic mondkapjes rondslingeren. Gewoon over de schouder weggegooid door Hagenaars die niet de moeite willen nemen ze in de afvalbak te gooien of een herbruikbare aan te schaffen.

Plastic

Een rare gewoonte die niet alleen als smerig wordt ervaren maar ook nog eens hartstikke slecht is voor onze woonomgeving. Zo lezen we op nu.nl dat de wegwerpvariant voor een deel gemaakt is van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic. De mondmaskers worden voornamelijk op de stoep gevonden vlakbij winkelcentra, bij stations, in plantsoenen en in de bosjes. NL Schoon spreekt zelfs over het nieuwe zwerfafvalprobleem in Nederland.

Vogels

Vissen, egels, honden, katten en vogels – eigenlijk alle dieren – kunnen het plastic per ongeluk eten of kunnen verstrikt raken in de elastieken hengsels van een wegwerpmondkapje. “We hebben al een paar keer nieuwsgierige meeuwen bij een mondkapje weggejaagd”, zegt Richard Maliekhadien, mentor van het veegbedrijf van gemeente Den Haag.

#MONDKAPJEGEENZWERFKAPJE

Laten we met elkaar de stad netjes houden en onze mondkapjes gewoon weggooien in de afvalcontainer. Ter info: de plastic wegwerpmondkapjes horen in de restafvalcontainer en niet in de PBD-bak.

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ doe​n Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

Lees ook:

Haagse straten liggen vol met mondkapjes: ‘het is wachten op het eerste slachtoffer’

De coronacrisis levert nieuw zwerfafval op. Steeds vaker liggen mondkapjes en plastic handschoenen o...

Dit hotel opent vandaag het allereerste corona-sneltestpunt in Den Haag

Den Haag heeft er een heus corona sneltestpunt bij, zodat je vlug weet of je COVID-19 hebt of niet. ...

Judith werkt als conservator voor het Escher museum: ‘Ik mocht zelf een Escher kopen’

Ooit was Judith Kadee (28) de jongste museumdirecteur van Nederland, maar inmiddels is ze al weer bi...

Meer over

Corona Nieuws

adv.